De ce încearcă Rusia să isterizeze populația din Transnistria? (Revista presei)

  • 27 Februarie 2023 09:43
De ce încearcă Rusia să isterizeze populația din Transnistria? (Revista presei)

De ce încearcă Rusia să isterizeze populația din Transnistria? – un subiect analizat de jurnaliștii de la DW Moldova. Rusia vrea oameni panicați la Tiraspol și alimentează constant această panică cu mesaje false despre o inventată concentrație de forțe ucrainene la frontiera cu regiunea transnistreană. Ultimele comunicate alarmiste ale Kremlinului, bazate exclusiv pe falsuri și acompaniate tot de falsuri de către regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, au debusolat populația din Transnistria. Isteria și frica de un atac din partea Ucrainei este întreținută, în stânga Nistrului, de zeci de canale de Telegram, care, începând din noaptea de joi spre vineri, răspândesc falsuri, în limba rusă, pe bandă rulantă. Potrivit informațiilor care apar pe aceste canale, tancurile ucrainene și un număr impresionant de militari ucraineni s-ar mișca spre Transnistria, la Cobasna, acolo unde se află depozitele uriașe de armament rusesc, s-ar fi auzit deja împușcături, iar dronele „au împânzit cerul” deasupra Transnistriei.

Toate aceste narațiuni sunt false și vin să amplifice frica localnicilor de inventatul „atac iminent” din partea Ucrainei – isterie generată de falsurile răspândite de Ministerul rus de Externe. Ținta rușilor este destabilizarea Chișinăului, scrie DW. Rusia vrea să declanșeze un val de refugiați interni (din Transnistria spre Chișinău) ca să creeze o criză în plus pentru autoritățile moldovene. În paralel, politicienii pro-ruși de la Chișinău agită spiritele și cheamă din nou oamenii la proteste antiguvernamentale în ziua de marți, 28 februarie. Motivul protestului este nu doar populist, ci și aberant: achitarea integrală a facturilor la întreținere de către Guvern. În paralel cu montarea unei părți a populației contra guvernării pro-europene de către politicieni corupți, contopiți cu Kremlinul, se încearcă blocarea sistemului judiciar, implicit a dosarelor de mare corupție în care acești politicieni fugari sunt inculpați, explică publicația.

Gazeta de Chișinău atenționează că „războiul este departe de a se fi încheiat, dar Vestul hedonist și cinic de ieri este deja pregătit nu numai să susțină Ucraina până la capăt, ci și să lupte pentru fiecare „petec“ de teritoriu NATO. Rușii încă sunt gata să moară cu zecile și sutele de mii, dar numai pentru că frica lor de „stăpâni“ (țar-regim-cekiști-comandanți etc.) e mai mare decât frica de moarte. Discursul lânced și nevrotic al lui Putin de acum câteva zile, menit să bage frica în dușmanii externi și să prevină apariția dușmanilor interni, a avut un efect contrar. Pe când intervenția lui Biden a arătat încă o dată că oamenii cu adevărat liberi nu se tem de nimic”, conchide Gazeta de Chișinău comentând discursurile celor doi președinți.

În Ziarul Național, comentatorul Nicolae Negru constată că „Agresiunea Rusiei în Ucraina a expus fragilitatea suveranității și independenței noastre, iluziile, soră cu inepția, cu lipsa de viziune, dar și cu trădarea, ale neutraliștilor noștri, adevărul că Republica Moldova este o ficțiune geopolitică și nu poate exista fără România, scrie autorul. S-a descoperit și coloana a cincea care așteaptă venirea armatei ruse. Sunt cei care tac, care nu condamnă războiul lui Putin, care acceptă și justifică genocidul ucrainenilor”, citim în Ziarul Național.

„Dacă nu ar fi rezistat Ucraina, aceeași soartă ne-ar fi așteptat și pe noi, atenționează Deschide.md într-un editorial. Faptul că Republica Moldova mai există în forma ei statală pe care o cunoaștem de 30 de ani este doar și doar meritul eroilor ucraineni. Să nu uităm acest lucru nicio secundă! – subliniază autorul. Nu s-a vorbit mai mult vreodată despre Republica Moldova în presa mondială ca săptămâna trecută. În contextul războiului ucrainean, evident. În contextul unei tentative de lovitură de stat la Chișinău anunțată lumii de către ucraineni. Săptămâna trecută s-a vorbit mult despre un eventual plan de preluare a controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău. Cu această ocazie, autorul amintește că anterior un grup de inițiativă milita aprig pentru reabilitarea și punerea în serviciu a Aeroportului de la Bălți. La un moment dat inițiativa respectivă a fost preluată și s-a găsit foarte rapid și o formă organizațională, o companie care ar fi gestionat investițiile unui consorțiu internațional. Compania a fost creată de către un... fost combatant separatist de la Tiraspol”, scrie Deschide.

Anticoruptie.md scrie despre „Pelerinajul” lui Igor Dodon și retorica Moscovei la întâlnirile din teritoriu. Fostul președinte al Republicii Moldova, cercetat penal pentru corupție și finanțare ilegală a unui partid politic, are o viață socială încărcată. După ce vineri a vizitat orașul Rezina, sâmbătă a participat la ședința Consiliului Republican al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova. Fostul președinte s-a întâlnit cu locuitorii orașului Rezina. În discuții, Dodon a abordat subiectul așa-ziselor potențiale provocări din stânga Nistrului, despre care a anunțat, joi, Ministerul rus al Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău