De ce este necesară o lege anti-oligarhi în Republica Moldova? (Revista presei)

  • 18 August 2022 09:31
De ce este necesară o lege anti-oligarhi în Republica Moldova? (Revista presei)

De ce este necesară o lege anti-oligarhi în Republica Moldova, se întreabă Mădălin Necșuțu într-un editorial pentru Veridica.ro. Parcursul european al Republicii Moldova implică și o ruptură cu trecutul recent în care țara s-a aflat, practic, la cheremul unor oligarhi extrem de influenți, care și-au folosit puterea politică și mediatică pentru a instaura o adevărată cleptocrație. O soluție ar putea fi aplicarea modelului Ucrainei, care a adoptat o lege a anti-oligarhi.

De altfel, aceasta este una din cele nouă condiții pe care le-a cerut și Consiliul European, pe care după ce a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie la Bruxelles. La mult, aceste condiții trebuie rezolvate până undeva spre finele anului în curs.

SIS, preocupat de securizarea Aeroportului Chișinău. Ce măsuri ar putea fi luate

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a declarat la postul „Vocea Basarabiei” că serviciul și-ar putea deschide un birou în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, în contextul securizării acestui obiectiv strategic care este tot mai des ținta alertelor false cu bombă din ultima vreme, scrie anticoruptie.md.

„Acum, având în vedere și alertele acestea false pe care le avem, colegii mei de la Centrul Antiterorist și cu IGPF-ul lucrează intens acolo la aeroport. Poate o să creăm și un birou al Centrului Antiterorist acolo pe loc, ca să fim prezenți și să asigurăm securizarea întregului aeroport. Pe moment, paza aeroportului nu este asigurată de către SIS sau de alte instituții de stat, este paza privată a aeroportului. Deci, nu neapărat contează că e o țară sau este un grup. Atâta timp cât în situația în care suntem noi acum, cu un război nu departe de frontieră, controlul statului asupra unor obiective strategice este foarte important”, a declarat directorul SIS în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

El a explicat că alertele cu bombă se fac de multe ori prin e-mail și de către persoane din afara statului pentru a testa reacția autorităților și pentru a le ține ocupate cu verificarea acestor informații.

„Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației. Și atunci mergem pas cu pas, din locație în locație, contactăm colegi din alte țări pentru a colecta date și să vedem unde totuși e punctul final. Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz care coordonează activitatea de investigație, multe detalii nu le putem spune, pentru că este o investigație penală, sunt luate anumite măsuri speciale”, a mai spus el.

Încă un milion pentru odihna funcționarilor la vilele de pe malul Nistrului, scrie Ziarul de Gardă.

Pensiunea de la Holercani, amplasată pe malul Nistrului, la o distanță de 50 de km de Chișinău, este locul în care, an de an, mai multe ministere și agenții de stat cheltuie, din bugetul public, milioane de lei, pentru a beneficia de vile de odihnă. 

Deși, anul acesta, în comparație cu anii precedenți, relaxarea înalților demnitari a costat mai ieftin, 2022  a „subțiat”, totuși, bugetul de stat cu 1,1 milioane de lei.

Pentru anul 2022, patru instituții de stat au semnat contracte de locațiune cu IP „Pensiunea din Holercani”. Agenția Servicii Publice (ASP) a plătit, pentru chiria vilei cu numărul 6, suma de 313.926 de lei. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), care arendează vila cu numărul 8, a achitat 352.140 de lei. Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a plătit pentru vila cu numărul 16 nu mai puțin de 179.363 de lei. Reprezentanții Serviciului Vamal (SV) se pot relaxa în vila cu numărul 17, pentru care s-au plătit 271.059 de lei. În total, pentru 2022, cele patru instituții de stat au cheltuit, din bugetul public, circa 1,1 milioane de lei pentru a putea beneficia de o vacanță pe malul Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău