De când a început războiul în Ucraina, R. Moldova este supusă unui tir ostil, din afară și din interior, similar campaniilor propagandistice rusești desfășurate împotriva altor state foste sovietice, dar și asupra Occidentului (Revista presei)

  • 21 Iulie 2022 10:28
De când a început războiul în Ucraina, R. Moldova este supusă unui tir ostil, din afară și din interior, similar campaniilor propagandistice rusești desfășurate împotriva altor state foste sovietice, dar și asupra Occidentului (Revista presei)

SIS și CNA efectuează percheziții sute de percheziții în toată țara la activiștii Partidului Șor, anunță presa de la Chișinău . Ofițerii SIS și CNA au descins în această dimineață la sute de adrese din R. Moldova. Ei efectuează percheziții într-un dosar de finanțare ilegală și spălare de bani. Potrivit sursei citate, ei sunt vizați activiști ai Partidului ”ȘOR”. Mai mulți dintre ei au fugit din țară zilele trecute.Ilan Șor a declarat recent că la indicațiile directe ale conducerii PAS și Maiei Sandu, instituțiile de drept, inclusiv Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, precum și Centrul Național Anticorupție pregătesc o amplă campanie de discreditare a partidului.

 „Cum Putin repune „lumea rusă” în Ucraina. Lecții pentru moldoveni”, un editorial semnat de Anatol Țăranu publicat de Deschide.md. În opinia comentatorului politic, prima lecție din experiența ucraineană pentru moldoveni constă în necesitatea de a însuși valoarea identității naționale autentice și conștientizate, fără de care un popor nu poate să reziste împotriva unei invazii străine. O societate și un stat, dezlânate identitar, devin pradă ușoară pentru orice invadator străin și nu pot miza pe un ajutor consistent din exterior, care nu va veni pentru un popor care singur nu cunoaște ce reprezintă în istorie. Autorul subliniază că narativul imperialist al Moscovei la adresa Republicii Moldova conține un fals istoric, care îi lipsește pe moldovenii la est de Prut de identitatea lor legitimă românească, substituind-o cu moldovenismul primitiv de sorginte colonială. Iar orice încercare a băștinașilor din Republica Moldova de a însuși identitatea națională autentică, este catalogată de Moscova ca obediența Chișinăului față de România și Occident și care trebuie contracarată prin asmuțarea și susținerea mișcărilor separatiste în Transnistria sau Găgăuzia. De aici încă o lecție pentru guvernanții de la Chișinău care, promovând politicile pentru creșterea bunăstării materiale a cetățenilor, în cele mai dese cazuri neglijează necesitatea politicilor de stat în lupta pentru mințile oamenilor.  Dacă această stare a lucrurilor se va păstra și pe viitor, societatea moldovenească va continua să fie profund divizată de clivaje identitare și extrem de vulnerabilă în fața unei posibile agresiuni militare din exterior, conchide Anatol Țăranu.

Și Vitalie Ciobanu de la Europa Liberă observă că de când a început războiul în Ucraina, Republica Moldova este supusă unui tir ostil, din afară și din interior, similar campaniilor propagandistice rusești desfășurate împotriva altor state foste sovietice, dar și asupra Occidentului. Sunt diversiuni al căror scop este destabilizarea socială, tulburarea scenei politice și încurajarea unor revolte populare care să conducă la răsturnarea actualei puteri, ceea ce ar însemna automat și blocarea parcursului proeuropean. Nerăbdarea, nervozitatea rușilor față de întârzierile în care s-a împotmolit ofensiva lor în Ucraina se traduce prin declarații tot mai contondente. Declarațiile marțiale ale unor adversari ai actualei guvernări de la Chișinău par a fi ecoul canonadei rusești din câmpurile de bătaie din Ucraina.

Ziarul de Gardă publică astăzi o anchetă despre dosarele licitațiilor trucate. Aflați cum mai multe dosare penale inițiate, anterior, pentru fraudarea licitațiilor publice rămân, până în prezent, fără finalitate și nicio persoană vizată nu a fost condamnată cu executare. Companiile implicate continuă să câștige proceduri de achiziții publice, inclusiv cu autoritățile contractante vizate în aceleași dosare de trucare a licitațiilor. Ziarul de Gardă a analizat parcursul acestor dosare și ale companiilor vizate, dar și al altor firme ale acelorași proprietari. Majoritate nu au fost înscrise, nici până în prezent, în Lista de interdicție a operatorilor economici. Ziarul de Gradă mai abordează astăzi problemele cu care se confruntă sportivii noștri. La începutul lunii iunie curent, Guvernul a aprobat avizul asupra proiectului de lege care prevede dublarea bursei lunare pentru sportivii de performanță. La mai mult de o lună de la acel moment, legea încă nu a fost votată în a doua lectură, iar campionii noștri continuă pregătirile de marile competiții în incertitudine și în condiții financiare precare. Dar bursele infime ale sportivilor din R. Moldova nu sunt singura problemă care îi poticnește în drumul lung spre glorie. Ziarul de Gardă a însoțit mai mulți sportivi de performanță la antrenamentele lor și a discutat cu ei despre cât de greu este să obții rezultate înalte, fără un suport corespunzător din partea statului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău