De astăzi începe admiterea elevilor basarabeni la studii în România
-
23 Iulie 2013 09:22
Candidații la studii în România își pot depune dosarele, începând de marți, 23 iulie.
Comisia de admitere va primi actele de astăzi și până pe 25 iulie, la Universitatea ”Alecu Russo” din Bălți, între 27 și 30 iulie la secția consulară din Chișinău și între 31 iulie și 2 august, la Universitatea ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Actele vor putea fi depuse între orele 9:30 și 18:30, în cele trei locații anunțate. Zile scurte, cu program doar până la ora 12:00, vor fi pe 25 iulie, la Bălți și pe 30 iulie, la Chișinău.
Pentru a evita cozile la depunerea dosarelor, la secția consulară de pe strada Grigore Ureche din Chișinău, tinerii sunt îndemnați să se prezinte în ordine alfabetică. Totuși, aceasta nu este o prevedere obligatorie, a declarat pentru Radio Chișinău, atașatul de presă al Ambasadei României la Chișinău, George Scarlat.
Totodată, vor fi organizate două rânduri separate, pentru depunerea actelor la licee și pentru universități, a adăugat George Scarlat.
Viitorii studenți și liceeni sunt așteptați în România și de membrii Asociațiilor de Basarabeni, care, tradițional vor organiza la toamnă campania ”Adoptă un boboc”, a menționat reprezentantul Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, Veaceslav Șaramet.
Dosarele de admitere trebuie să conțină o fotografie 3/4, copii legalizate ale actului de naștere, buletinului de identitate, pașaportului, adeverinței medicale și diplomei de studii finalizate. Actele vor putea fi depuse între orele 9:30 și 18:30, în cele trei locații anunțate. Zile scurte, cu program doar până la ora 12:00, vor fi pe 25 iulie, la Bălți și pe 30 iulie, la Chișinău. În ultima zi de depunere, la 2 august, comisia mixtă de admitere care se va afla la Cahul,va recepționa dosarele până la ora 18:30.
Rezultatele admiterii vor fi afișate pe panourile informative ale misiunilor diplomatice române din Bălți, Chișinău și Cahul, pe site-ul oficial al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România, și al Departamentului Românilor de Pretutindeni. Pentru anul academic 2013-2014, autoritățile române au oferit tinerilor din Republica Moldova 5 500 de locuri la studii, cu 500 de locuri mai mult față de anii precedenți.