Concediat în R. Moldova, Anatol Ciubotaru ajută Germania să facă față COVID-19

  • 13 Mai 2020 08:20
Concediat în R. Moldova, Anatol Ciubotaru ajută Germania să facă față COVID-19

Anatol Ciubotaru, medic-chirurg, demis în toi de pandemie din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „T. Moșneaga” în prezent își valorifică cunoștințele și experiența în cadrul proiectului „SARS-Covid 19” al Școlii Superioare de Medicină din Hanovra, Germania, a comunicat acesta la solicitarea IPN.

La 2 săptămâni după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, generată de faptul că directorul a testat la un laborator privat medicii care lucrau cu bolnavii din secția de terapie intensiva, infectați cu coronavirus, Anatol Ciubotaru deja se ocupa de elaborarea unui program de prevenire a îmbolnăvirii medicilor din Centrul de diagnosticare și triere a pacienților infectați cu COVID-19 din Hanovra.

Deoarece manifestările pandemiei în Germania s-au redus, Centrul nou creat a fost conservat. În schimb, proiectul protecției cadrelor medicale într-o unitate spitalicească, pe care urma să-l transpună în fapt Anatol Ciubotaru, a fost extins, țintind la nivel de sistem medical obiectivul protejării medicilor care contactează cu bolnavii infectați COVID-19, în special, la transportarea acestora cu ambulantele.

Latură regretabilă a prezentului subiect este că, în condițiile când coeficientul de infectare a medicilor din Republica Moldova este printre cele mai înalte din lume, managerii locali ai situației de criză fac așa ca acei care știu și pot să dea soluții calificate, sunt „stimulați” să-și aplice aceste cunoștințe și posibilități pe alte meridiane, notează IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău