Daniel Ioniță: România va rămâne necondiționat alături de Republica Moldova

  • 11 Octombrie 2017 14:05
Daniel Ioniță: România va rămâne necondiționat alături de Republica Moldova

România va rămâne necondiționat alături de Republica Moldova iar investițiile guvernului de la București în domeniul educației sunt, și vor continua să fie, o prioritate.

Potrivit excelenței sale Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, interesul nemijlocit al României este ca Republica Moldova să se înscrie într-un curs european ireversibil, transmite TVR Moldova.

În anul de studii 2017-2018, România a oferit 5000 de burse pentru cetățenii Republicii Moldova la studii liceale, universitate, doctorale și post doctorale. Mai mult, au fost facilitate și procedurile de depunere a dosarelor.

„Pentru prima data înscrierea la facultăți s-a putut face în format electronic. Nu a mai fost nevoie de o prezență fizică a studenților la universități, și-au trimis dosarul prin intermediul poștei electronice. Pe de altă parte au putut trimite dosarul respectiv și la alte universități. Dorim ca prin domeniul respectiv, care de altfel nu se limitează la numărul de burse, ne amintim și de microbuzele pe care Guvernul României le-a donat de-a lungul timpului în Republica Moldova, la moment sunt 196 de astfel de unități care transportă elevii la școală. Nu uităm de asemenea și de multele gradinițe care au fost renovate în Republica Moldova pe banii Guvernului României. Toate acestea intră  în domeniu fanion numit educație pe care România de ani buni îl susține în Republica Moldova”, a spus Daniel Ioniță.

Educație este și va rămâne unul din domeniile prioritate ale unui stat, iar alocarea burselor pentru tineiri basarabeni nu este altceva decât susținerea proiectelor în folosul cetățenilor din RM, susține Daniel Ioniță.  

„Noi știm că cea mai importantă resursă a unei țări este cea umană, iar o resursă umană educată poate să contribuie de o manieră hotărâtoare la susținerea parcursului european al Republicii Moldova, la crearea acelor condiții prin care Republica Moldova se poate dezvolta, își poate îmbunătăți capcitățile intituționale și poate să urmeze calea sa europeană”, a adăugat ambasadprul României.

Potrivit autorităților de la Chișinău, colaborarea dintre cele două state pe această dimensiune este foarte dinamică.

„În România există instituții și specializări lipsă în Republica Moldova și acest lucru suplinește anumite goluri de necesități de profesii. Trebuie să recunoaștem că autoritatea  sistemului de autoritate din România, recunocut de mulți ani, dă un plus de valoare a studiilor pe care absolvenții din Republica Moldova le pot obține”, a menționat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, din Republica Moldova, Monica Babuc.

În 2016, Ministerele Educației din Republica Moldova și din România au semnat un Protocol de colaborare pentru anii 2016 – 2019. Documentul prevede majorarea numărului de burse pentru elevii și studenții din Republica Moldova, dar și stagii de formare pentru cadrele didactice din învățământul universitar și preuniversitar.

Datele arată că în ultimii ani numărul tinerilor basarabeni care vor să meargă la studii în România este în creștere. Cei care mai speră să revină acasă după studii, spun că vor să aducă schimbarea.

Iar pentru tinerii din republica Moldova care visează la un viitor european, colegii lor de generatie, aflati la studii in România, au un singur mesaj
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău