Daniel Ioniță: România susține fără rezerve parcursul european al R.Moldova
-
21 Decembrie 2018 11:36
România susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova care se bazează, în primul rând, pe Acordul de Asociere pe care Republica Moldova și l-a asumat în relația cu Uniunea Europeană, acord care conține valori și principii. Multe dintre aceste valori și principii trebuie respectate ca atare, ele nu sunt negociate și nu sunt negociabile, ele trebuie efectiv respectate ca atare: statul de drept, democrația, libertățile fundamentale, respectul pentru drepturile omului. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, și a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
„Sunt valori în care cu toții trebuie să credem în egală măsură, sunt valori asupra cărora nu putem niciodată să facem rabat. Asta pe de o parte, pe de altă parte, România a spus nu o dată, ci de nenumărate ori că, atâta timp cât Republica Moldova rămâne ancorată pe calea democrației și atâta timp cât Republica Moldova va continua să-și urmărească obiectivul către Uniunea Europeană, nu vedem niciun motiv pentru care relațiile dintre România și Republica Moldova să sufere modificări”, susține ambasadorul.
Potrivit ambasadorului, Acordul de Liber Schimb, componenta de Liber Schimb a Acordului de Asociere are de asemenea o serie de obligații pe care Republica Moldova și le-a asumat atunci când a dorit să aibă aceste excelente oportunități de a-și spori afacerile cu vestul Europei. „Acestea sunt aspecte, repet, nenegociabile, sunt aspecte pe care România le susține și România de fiecare dată le încurajează, dar nu cred că este normal și firesc ca, în special din partea României, să auziți anumite poziții care cu siguranță vor fi interpretate și vor fi jucate în scop politic”, opinează ambasadorul.
Daniel Ioniță a menționat că pozițiile exprimate de la nivelul UE reprezintă și reflectă într-o mare măsură și opiniile Bucureștiului. Potrivit diplomatului, România a acționat și acționează solidar împreună cu aliații și partenerii din Uniunea Europeană. „Să nu uităm că anul acesta, în luna februarie, au existat niște concluzii comune adoptate de Consiliul Afaceri Externe, care reunește, să știți, miniștrii de externe ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, care au avut concluziile respective între dânsele, o serie de – de ce nu? – critici la adresa anumitor performanțe sau contraperformanțe de la Chișinău, cum de altfel au semnalat și anumite aspecte care vizează progresele înregistrate de Chișinău în anumite dosare importante”, a notat ambasadorul.
În altă ordine de idei, Daniel Ioniță a menționat că România își va asuma de la 1 ianuarie 2019 o înaltă responsabilitate, acea de președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene. Și în acest sens există toate pregătirile făcute pentru această înaltă responsabilitate, sunt oamenii care deja au fost selectați și sunt pregătiți să facă tot ceea ce trebuie, au fost lansate toate procedurile logistice, există un program al acelei președinții, care a fost asumat și care a fost prezentat cu succes, aș spune, inclusiv Comisiei Europene, partenerilor din Uniunea Europeană.
„România va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene, iar mottoul sub care se va desfășura, se va derula această președinție este: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Deci, ce puteți înțelege? Puteți înțelege exact ceea ce am spus eu acum: suntem efectiv pe deplin angajați în a contribui la sporirea coeziunii cu tot ce înseamnă această coeziune – coeziune economică, coeziune socială. Ne așteptăm ca pe durata președinției române să se întâmple unele evoluții extrem de interesante la nivel european. Deci, este o foarte mare șansă ca președinția română a Consiliului Uniunii Europene să intre în istorie prin deciziile care vor fi luate pe durata ei”, a mai spus ambasadorul.