Danemarca vrea să investească 5,09 miliarde de euro pentru modernizarea apărării sale

  • 04 Mai 2023 19:47
Danemarca vrea să investească 5,09 miliarde de euro pentru modernizarea apărării sale

Danemarca a anunțat joi, 4 mai, că vrea să investească 38 de miliarde de coroane (5,09 miliarde de euro) în următorii zece ani pentru modernizarea sectorului său de apărare, informează Agerpres.

„Circa 27 de miliarde de coroane pentru material de apărare, clădiri, tehnologii informatice și personal pentru a face față provocărilor acumulate (...) și 11 miliarde de coroane suplimentare" pentru noile investiții, a anunțat Ministerul Apărării danez într-un comunicat, apreciind că situația geopolitică actuală necesită "mai multe resurse pentru a asigura apărarea".

"Timp de mulți ani, situația politicii de securitate a făcut ca apărarea daneză să plătească un tribut greu", a subliniat ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen într-un comunicat. "În același timp, trebuie să recunoaștem că noi, politicienii, am luat decizii (...) bazate pe ipoteze ce s-au dovedit incorecte. Aceasta înseamnă că ne confruntăm acum cu o sarcină majoră: restaurarea fundațiilor apărării înainte de consolidarea lor", a adăugat el.

Acest anunț intervine după un audit al forțelor armate daneze menit să pregătească negocierile pentru bugetul apărării începând din 2024 și care a scos la iveală uzura echipamentelor și a cazărmilor și provocările din domeniul tehnologiilor informatice, în special pentru a răspunde noilor exigențe în materie de digitalizare.

Pentru șeful Statului Major al Apărării din Danemarca, Flemming Lentfer, nevoia de noi soldați este de asemenea stringentă. "Sarcina este imensă. Aceasta nu este ceva ce se rezolvă într-un an sau doi", a subliniat Lentfer în timpul unei conferințe de presă.

După ce a anunțat o majorare a cheltuielilor sale militare în 2022, în urma declanșării invaziei ruse asupra Ucrainei, Copenhaga a declarat că intenționează să aloce 2% din Produsul Intern Brut pentru (PIB) pentru apărarea sa până în 2030, un obiectiv al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din care face parte și Danemarca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău