Dan Dungaciu: Ucraina folosește „tactica Georgia” în confruntarea cu Rusia. Pericolul pentru România rămâne și după criză

  • 21 Aprilie 14:38
Dan Dungaciu: Ucraina folosește „tactica Georgia” în confruntarea cu Rusia. Pericolul pentru România rămâne și după criză

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, analizând criza din Ucraina și dislocarea forțelor armate ale Federației Ruse la granița cu Ucraina, e de părere că războiul va fi totuși evitat. Problemele după trecerea acestei crize vor rămâne însă, inclusiv pentru România, scrie defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, analistul de politică externă a comentat documentul prezentat de Dimitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, care în cursul zilei de ieri a atenționat că Federația Rusă va avea comasați peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, lansând un apel la adoptarea de noi sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Dan Dungaciu semnalează că ne confruntăm și cu un război informațional, la care Kievul e îndreptățit să apeleze. Ucraina se confruntă din 2014 cu agresiunea rusă, după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea iar mai apoi Kremlinul s-a implicat militar și economic în confruntările din Donbas.

„Discuția pleacă de la un document apărut pe surse ucrainene. E o perspectivă a Ucrainei asupra a ceea ce se întâmplă la Marea Neagră, implicată într-o confuntare cu Federația Rusă, care atinge și dimensiunile războiului informațional. Kievul are tot interesul ca ce se întâmplă la Marea Neagră să pară un război al Rusiei împotriva Europei. O bătălie a civilizaților”, e de părere analistul.

Ucraina folosește tactica Georgiei din 2008. Dungaciu nu crede însă că de această dată va fi război la Marea Neagră: Zelenski nu e Saakașvili

Ucraina, cu îndreptățire într-o mare măsură, face ceea ce a făcut și Georgia în 2008. A încercat să atragă în confruntarea cu colosul din est forțele occidental, inclusiv forțele NATO. Documentele care indică o iminentă invazie a Federației Ruse în Ucraina trebuie înțelese și din această perspectivă. Însă în Ucraina nu e situația din Georgia din 2008. Domnul Zelenski nu este domnul Miheil Saakașvili. Este un personaj mult mai temperat care a fost ales de ucraineni nu pentru a începe un nou război ci pentru a căuta soluții de pace cu Rusia”, a precizat Dan Dungaciu, în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune Antena 3.

Expertul a precizat că documentul prezentat de Ucraina are ca scop atragerea aliaților la Marea Neagră și a pune presiune astfel pe Rusia. El nu pune la îndoială veridicitatea informațiilor cu privirile la dislocarea de trupe ruse, dar „în ceea ce privește accentele trebuie privit din perspectiva unei confruntări care are și componenta informațională”:

„Nu cred că va fi un război la Marea Neagră pentru că axele de desfășurare nu sunt doar Kiev - Moscova ci și Moscova - Washington”, e de părere Dan Dungaciu.

Pericolul care planează asupra României rămâne chiar și după ce „sunetul armelor va dispărea”. Rusia va încerca să câștige diplomatic nu militar

„Motivele de îngrijorare ale României ar trebui să fie cele care au fost și înainte de acest episod militar. După ce sunetul armelor va dispărea din peisaj nu înseamnă în niciun caz că problema s-a rezolvat. Ne vom întoarce la situația dinainte de încleștarea militară în care cel mai important lucru va fi bătălia diplomatică”, e de părere Dungaciu.

El a completat precizând că din această perspectivă problema e că Federația Rusă în acest spațiu stă mai bine la nivel diplomatic decât Occidentul și ar putea câștiga diplomatic, inclusiv prin înțelegeri cu forțe occidentale, ceea ce nu va câștiga într-o confruntare militară pentru că nu va fi război.

Problema României este cum va arăta frontiera estică a României, adică 1.400 de kilometri, pe care îi avem în comun cu Ucraina și Republica Moldova.  Care va fi prezența Rusiei acolo? Cine va avea influență în spațiul dintre NATO, UE și Federația Rusă?

Câtă influență va avea Rusia și câtă influență va avea NATO. Este vorba despre frontiera României. Cel puțin pentru o generație România rămâne estul Vestului. Din acest punct de vedere trebuie să fim preocupați. Dacă războiul nu avem nicio garanție că prezența rusă nu va fi consistentă și câștigată prin confruntările diplomatice pe Republica Moldova și Ucraina”, a conchis în analiza sa 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău