Dan Dungaciu: Debarcarea Guvernului Chicu - un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon

  • 20 Iunie 2020 09:19
Dan Dungaciu: Debarcarea Guvernului Chicu - un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon

Debarcarea Guvernului Chicu ar fi un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon și a PSRM-ului de la guvernare. De această opinie este sociologul român, Dan Dungaciu, care a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, că schimbarea puterii ar fi un semnal puternic din punct de vedere geopolitic.

„Văd schimbarea Guvernului Chicu ca un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale și pentru schimbarea majorității. Nu fac iluzii că un Guvern nou într-o perioadă scurtă rezolvă enormele probleme pe care R. Moldova le are și care se accelerează. Nu le rezolvi problemele pe dată cu un nou Guvern, dar deschizi o oportunitate de sprijin dinspre Europa, dinspre Occident și nu e puțin lucru. Igor Dodon trebuie să primescă un semnal că lucrurile s-au sfârșit și percepția publică va fi că Dodon nu va mai avea putere este un semnal semnficativ. Igor Dodon este pe cale să plece, iar un pas în acest sens va fi schimbarea de Guvern. Șansa pe care Parlamentul o are este să dea un semnal care nu este doar politic, ci și geopolitic. Lumea se uită din afară la R. Moldova, inclusiv pe ideea că pleacă Igor Dodon, care este omul Rusiei”, a spus Dan Dungaciu, potrivit sursei citate.

Sociologul român este de părere că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este o bătălie pentru putere ce în acest moment a intrat în accelerație pentru că se apropie alegerile prezidențiale.

„Sigur că funcția de președinte, chiar dacă nu este consistentă, la nivel simbolic este una importantă. Cel puțin pentru un președinte, ales în funcție, dacă reușește să declanșeze alegeri anticipate, evident, că își poate asigura și o pondere mut mai importantă la nivelul Executivului R. Moldova. Desigur că această bătălie pentru putere este pe termen scurt, accelerată pentru acest eveniment. Pe termen lung sau mediu este o reechilibrare a situației dezechilibrate de la 3 iunie 2019 când un anumit tip de înțelegere politică nu a mai funcționat. La acest moment este extrem de multă putere în zona lui Igor Dodon, iar din această perspectivă cred că lucrurile nu mai pot rămâne așa”, a menționat el.

Totodată, Dan Dungaciu susține că un nou Guvern ar putea fi investit cât mai aproape de alegerile prezidențiale.

„Strategic vorbind așa s-ar cuveni. Dacă va fi eficient trebuie să vedem, dar trebuie să fie un alt Guvern, pentru că el mai are și alte funcții, are funcția de a transmite un mesaj că Igor Dodon pierde puterea, este un mesaj foarte important în perspectiva campaniei prezidențiale. E inevitabil că o moțiune de cenzură trebuie depusă”, a menționat sociologul român.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16