Curtea de Conturi constată denaturări în prezentarea situațiilor financiare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii

  • 24 Iulie 2018 14:33
Curtea de Conturi constată denaturări în prezentarea situațiilor financiare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii

Patrimoniul gestionat de Ministerului Economiei și Infrastructurii a constituit la finele anului 2017 circa 5,626 miliarde de lei. Finanțarea activității instituției se efectuează din contul alocațiilor bugetului de stat în proporție de 99,8% și din granturi – 0,2%. Un audit al Curții de Conturi, prezentat în data de 23 iulie, a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative, atât în cadrul Ministerului, cât și în cadrul instituțiilor din subordine, transmite IPN.

Probele colectate de audit denotă că acțiunile și alte forme de participare în capital în interiorul țării au fost înregistrate și raportate în Bilanțul contabil consolidat al MEI la 31 decembrie 2017 la valoarea nominală de 3598,7 mln lei sau cu 2677,5 mln lei mai puțin față de informațiile aferente deținute de către Agenția Proprietății Publice și Ministerul Finanțelor.

Informațiile din raportul consolidat al MEI la situația 31 decembrie 2017 aferente investițiilor capitale în active în curs de execuție au fost denaturate cu 1304,9 mln lei. Aceasta situație a fost condiționată de admiterea unor carențe de către ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”. Aceasta nu a contabilizat corespunzător penalitățile calculate conform clauzelor contractuale pentru neexecutarea în termen a lucrărilor în sumă totală de 25,3 mln lei.

Probele de audit mai relevă că ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” nu s-a conformat integral unor cerințe ale cadrului legal-normativ, ceea ce a condiționat neconfirmarea creanțelor în suma totală de 447,1 mln lei și a datoriilor în sumă de 2,344 mln lei, compromițând veridicitatea informațiilor financiare. Totodată, în pofida unor măsuri întreprinse de către Unitatea de Implementare a Grantului acordat de Guvernul Japoniei, până la momentul actual nu au fost confirmate și recuperate creanțele cu termenul de achitare expirat, în sumă totală de 4,4 mln lei.

Altă constatare a auditului Curții de Conturi se referă la subvențiile din bugetul de stat în sumă de circa 1,6 mln lei, acordate pe parcursul anului 2017 întreprinderilor de stat care au trecut în subordinea MEI. Acestea au fost planificate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și ulterior, după reorganizare, înregistrate în evidența contabilă și raportate de către MEI necorespunzător.

Pe parcursul misiunii de audit, atât MEI, cât și instituțiile subordonate au înlăturat un șir de deficiențe. Vitalie Iurcu, secretar de stat MEI, a spus că este deja pregătită lista întreprinderilor de stat și a societăților pe acțiuni care urmează a fi transmise de la ministere Agenției Proprietății Publice. „Va fi un singur fondator – APP, va fi mai multă ordine, vor fi înlăturate și necorespunderile de cifre privind valoarea activelor, deși aceste necorespunderi nu se înregistrează la  un număr mare de companii”, a spus Vitalie Iurcu.

Și secretarul de stat Anatol Usatâi a explicat necorespunderile situațiilor financiare prezentate prin reorganizarea mai multor autorități în MEI. El a subliniat că acestea nu au avut scop de fraudă și că neapărat vor fi înlăturate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău