Curtea Constituțională a restituit fără examinare inițiativa PLDM și PSRM

  • 11 Noiembrie 2015 10:16
Curtea Constituțională a restituit fără examinare inițiativa PLDM și PSRM

Curtea Constituțională a restituit, fără a examina fondul, sesizarea comună a fracțiunilor Partidului Liberal Democrat și Partidului Socialiștilor privind avizarea inițiativei de revizuire a unor articole din Constituție, invocând inadvertențe tehnice.

Sesizarea vizează modificarea articolelor 78, 85 și 89 din Constituție și se referă la alegerea și demiterea Președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

În procesul verificării preliminare a sesizării, Curtea a constatat unele inadvertențe tehnice în textul proiectului de lege care fac imposibilă examinarea fondului cauzei în actuala redacție deficitară, potrivit unui comunicat al instanței.

”În esență, proiectul de lege conține un nonsens, deoarece prevede o contradicție ininteligibilă privind modul de adoptare, prin consacrarea a două soluții care se exclud reciproc: calea parlamentară și cea referendară. Astfel, deși în titlul proiectului de lege se menționează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituției, în Preambulul proiectului de lege se menționează că aceasta este adoptată de către „popor”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Instanța precizează că restituirea sesizării nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea deficiențelor tehnice semnalate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău