Curtea Constituțională a început examinarea sesizării depuse de Guvernul Republicii Moldova cu privire la legalitatea Partidului Șor. Reprezentanții formațiunii politice au cerut amânarea ședinței

  • 10 Mai 2023 17:31
Curtea Constituțională a început examinarea sesizării depuse de Guvernul Republicii Moldova cu privire la legalitatea Partidului Șor. Reprezentanții formațiunii politice au cerut amânarea ședinței

Curtea Constituțională a început, astăzi, examinarea sesizării depuse de Guvernul Republicii Moldova cu privire la legalitatea Partidului Șor. În debutul ședinței, avocații Partidului au cerut înlăturarea reprezentanților Executivului pe motiv că nu ar fi fost împuterniciți de către cabinetul de miniștri prin hotărâre de Guvern, ci doar prin procură. Tot ei au cerut și revocarea președintelui completului de judecată, Nicolae Roșca, invocând faptul că ar exista dubii cu privire la independența și imparțialitatea sa. Ambele demersuri însă au fost respinse de către magistrații Curții. În timpul ședinței au fost amânate solicitările reprezentanților Partidului Șor privind audierea primelor persoane în stat, a unor șefi de instituții și deputați, precum și numirea unei expertize juridice. Ședința care a durat aproape șapte ore va continua mâine. Examinarea legalității Partidului Șor se va face până la data de 17 mai.

Înainte de a trece propriu-zis la examinarea sesizării, unul dintre reprezentanții Partidului Șor, Vadim Banaru, a cerut recuzarea președintelui completului de judecată, Nicolae Roșca, pe motiv că ar exista dubii cu privire la imparțialitatea sa.

„Acuzațiile de neconstituționalitate a Partidului Politic Șor sunt aduse de un Guvern asumat integral de PAS, care deține 63 de mandate în Parlament. Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a fost unul dintre membrii fondatori ai PAS, având statut de membru al Biroului Permanent și jurist al partidului. Nicolae Roșca a candidat la alegerile parlamentare din 2019 pe lista blocului ACUM - Platforma DA și PAS - sub numărul 27 pe listă. Nicolae Roșca a fost membru activ al partidului de guvernare PAS, care astăzi este principalul autor și promotor al sesizării examinate astăzi de Înalta Curte””, a spus Vadim Banaru.

Printre alte argumente prezentate s-a numărat faptul că fiica președintelui Curții Constituționale, Olga Roșca, este consiliera Maiei Sandu, precum și faptul că Nicolae Roșca a fost avocatul Maiei Sandu într-un dosar civil, lucru recunoscut de către cel din urmă.

Da, confirm. În a doua jumătate a anului 2018, prima jumătate a anului 2019, am avut calitatea de avocat într-un proces civil de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale înaintat de Maia Sandu împotriva președintelui Partidului Șor, Ilan Șor”, a spus  Nicolae Roșca.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului au subliniat faptul că cererea înaintată de avocații Partidul Șor privind revocarea președintelui Curții este neprobată, neinspirată și poartă un caracter politic. În urma deliberărilor, magistrații au respins acest demers.

Unul dintre reprezentanții Guvernului, Eduard Digore, a cerut Curții Constituționale să respingă pretențiile avocaților Partidului Șor de înlăturare a reprezentanților  Executivului, pe motiv că aceștia nu au fost împuterniciți prin hotărâre de Guvern, ci doar prin procură.  

„Noi, onorată Curte, am prezentat actul solicitat de Codul Jurisdicției Constituționale. Singurul act solicitat, potrivit legii. Acesta ne conferă toate împuternicirile pentru reprezenta Guvernul în fața Curții. În rest, actele interne sau premergătoare nu sunt cerute de Codul Jurisdicției Constituționale. Totodată, nu este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru a numi un avocat”, a precizat Eduard Digore.

Într-un final, cererea de înlăturare a reprezentanților Guvernului a fost respinsă.

Solicitările reprezentanților Partidului Șor ce se referă la adierea primelor persoane în stat, a unor șefi de instituții și deputați, precum și numirea unei expertize juridice au fost amânate.

Curtea a admis, însă, demersul privind amânarea ședinței pentru ca avocații Partidului Șor să ia cunoștință cu materialele prezentate de reprezentanții Guvernului.  

Amintim că toamna trecută Executivul a cerut Curții să se expună asupra legalității Partidului  Șor. Solicitarea a fost formulată în contextul în care acest partid era acuzat că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău