Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea securității statului

  • 29 Octombrie 2020 11:45
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea securității statului

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) nu poate solicita de la autoritățile publice orice tip de informații, după cum permite legislația actuală, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Curtea Constituțională. Modificările respective la lege au fost introduse la propunerea deputaților socialiști, anul trecut, făcând referire la cazuri când unele instituții publice au ignorat solicitările CSS.

Potrivit unor modificări operate în vara anului trecut la Legea securității statului, autoritățile și instituțiile statului sunt obligate să furnizeze Consiliului Suprem de Securitate orice date și informații inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații necesare pentru elaborarea deciziilor CSS.

Deputatul Sergiu Sârbu a solicitat Curții Constituționale abrogarea acestor prevederi, abuzive, în opinia sa, care transformă CSS dintr-un organ colegial în unul de constrângere. Potrivit lui Sergiu Sârbu, aceste prevederi încalcă unele principii constituționale.

Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentului, Radu Radu a arătat că instituțiile statului sunt obligate să coopereze.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea. Judecătorii constituționali au decis că CSS poate solicita informații care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, dar nu orice timp de informații, așa cum permite în prezent legea. Președinta Curții, Domnica Manole

Amintim că modificările respective au fost adoptate la propunerea deputaților socialiști care au făcut referire la cazuri când autoritățile și instituțiile statului au boicotat ședințele Consiliului Suprem de Securitate sau nu au oferit informațiile cerute de această structură, controlată de șeful statului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău