Curtea Constituțională a dat undă verde pentru LIMBA ROMÂNĂ în Constituția R.Moldova. Parlamentul va decide
-
31 Octombrie 2017 14:02
Curtea Constituțională a avizat marți, 31 octombrie, un proiect de modificare a articolului 13 din Constituție privind schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în limba română. Proiectul, inițiat de 35 de deputați, poate fi examinat în Parlament, dar deocamdată nu există certitudinea că va putea fi identificată o majoritate de 2/3 din voturi care ar permite schimbarea Legii Supreme.
În avizul de astăzi, Curtea Constituțională a invocat o hotărâre a sa mai veche, ce datează din 5 decembrie 2013 prin care a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției, iar prevederile acesteia, care se referă la limba română, prevalează asupra textului Legii supreme, în care este menționată sintagma „limbă moldovenească”. Totodată, Curtea a menționat că indiferent dacă proiectul avizat astăzi va fi sau nu votat în Parlament, hotărârea sa din decembrie 2013 rămâne în vigoare și trebuie respectată de toate instituțiile publice.
„Curtea a reținut că indiferent de adoptarea acestor amendamente de ordin tehnic Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, prin care s-a statuat că prevederea conținută în Declarația de Independență referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conținute în articolul 13 al Constituției, nu încetează să-și producă efectele juridice, aceasta aplicându-se direct, fără nici o altă condiție de formă”, a declarat președintele Curții, Tudor Panțâru.
Deputatul Tudor Deliu, unul din autorii proiectului a declarat că, în conformitate cu hotărârea Curții, proiectul poate fi supus dezbaterilor în Parlament fără a mai fi necesar de așteptat 6 luni de zile, întrucât este vorba de un proiect de aplicare a unei hotărâri anterioare.
„Curtea practic a confirmat că hotărârea din 2013 trebui să fie executată și sper că în timpul apropiat noi vom înregistra proiectul în Parlament și va fi introdus în procedura parlamentară. Deci, astăzi a fost făcut un prim-pas pentru modificarea articolului 13 și stabilirea unui adevăr istoric.”
Problema denumirii oficiale a limbii de stat în Republica Moldova creează dispute în societate de mai bine de două decenii. În Declarația de Independență din 27 august 1991 este statuată limba română. Totuși, în Constituția adoptată în 1994, în contextul unei majorități parlamentare filo-ruse a fost stabilit că limba de stat este așa-numita „limbă moldovenească”
Mai multe forțe politice optează în continuare pentru păstrarea acestui termen. Inclusiv Igor Dodon care a declarat recent că va bloca modificarea Constituției în această privință și nu va promulga schimbarea denumirii limbii, chiar dacă va fi votată de Parlament. Deocamdată nu este clară situația în interiorul Partidului Democrat. Câțiva deputați ai acestuia au semnat proiectul de modificare a Constituției, în timp ce unii colegi de-ai lor optează pentru menținerea limbii moldovenești în Legea supremă.