Cumetrism moldovenesc și matrioșka rusească (Revista presei)

  • 14 Septembrie 2017 11:36
Cumetrism moldovenesc și matrioșka rusească (Revista presei)

Revista presei din 14 septembrie 2017

„Cumetrism moldovenesc și matrioșka rusească: DODON vrea să-și propună o rudă la cârma Ministerul Apărării, bun prieten cu ROGOZIN și susținător al separatismului prorusesc din DONBAS”, astfel comentează Evenimentul zilei propunerea lui Igor Dodon la funcția de Ministru al Apărării – Victor Gaiciuc. Ziarul scrie că „Această persoană are puternice viziuni proruse, a fost ministru de resort în guvernările comuniste, și mai presus de atât cumătru cu Dodon. De altfel, Dodon nutrește de mai multe luni să-l urce pe Gaiciuc în aceasta funcție, el fiind unul dintre personajele-cheie care l-au introdus pe Dodon în cercurile înalte de la Moscova cu câțiva ani în urmă, scrie EVZ. Publicația mai amintește că acesta a  stat în spatele distribuirii de către o asociație de veterani a unor pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa Maiei Sandu, în timpul campaniei pentru prezidențiale. EVZ mai scrie că Dodon este nașul de cununie al fiului „nominalizatului”, Sergiu Gaiciuc.

Pavel Filip propune repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării: Dacă Dodon nu o va accepta, va încălca Constituţia, titrează Adevărul.

Iar Ziarul Național comentează că Dodon a ales DATA DE 13 pentru a-i declara RĂZBOI liderului PD: „Plahotniuc vrea să DEMOLEZE instituția prezidențială”, a declarat acesta. Mai mult, Dodon spune că „revolta populară sau revoluția” e ultima soluție pentru a opri această guvernare și nu exclude că, pe viitor, nu va promulga nicio lege adoptată de actuala majoritate parlamentară.

Portalul Tribuna.md scrie că „relaţiile Moldovei cu UE nu traversează cea mai bună perioadă după ce guvernarea a ignorat avertismentul UE şi a modificat sistemul electoral. Probabil, optimismul guvernării are la bază conjunctura geopolitică ce se creează. Pe fondalul intenţiei Ucrainei de a adera la NATO, creşte interesul Rusiei faţă de Moldova ca instrument ce ar putea fi folosit ulterior împotriva NATO şi UE. În aceste condiţii e logic să presupunem că va creşte şi interesul NATO şi UE faţă de Moldova, scrie publicația. Însă, dacă guvernarea crede că aceasta e suficient pentru a face afirmaţii optimiste privind viitorul relaţiilor moldo-comunitare şi a converti acest optimism în dividende electorale în 2018, se înşeală amarnic, avertizează autorul. Cu părere de rău, tot ce ţine de reforme şi democratizare sau e mimat, sau stagnează. Şi, din păcate, aceasta loveşte direct în interesele naţionale ale Republicii Moldova, ne lipseşte de şanse reale de a trăi într-un stat cu adevărat european, modern şi prosper”, scrie Tribuna.

Ziarul de Gardă scrie despre „Sanatoriile „fantomă” ale Sindicatelor”. Oficial, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din R. Moldova deţine 50% din şase sanatorii şi tabere pentru copii care funcţionează pe malul Mării Negre, la Sergheevca, Ucraina. În realitate, Sindicatele nu se implică în gestionarea acestor proprietăţi şi nu raportează niciun venit oficial de pe urma activităţii lor, scrie Ziarul de Gardă.  Ba mai mult, în 2010, firma privată care administrează două dintre cele mai importante sanatorii şi-a majorat capitalul social cu 1000 de hrivne, mărindu-şi astfel şi cota de participare în afacere. Documentele arată că, tot în 2010, Sindicatele au ieşit, subit, din lista proprietarilor unei întreprinderi care deţine două tabere pentru copii. Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei, Oleg Budza, susține că „Totul e 50 la 50. Pun mâna în foc”, precizând că modificările sunt temporare, fiind o consecinţă a unor tentative eşuate ale Sindicatelor de a-şi vinde cota-parte din aceste baze de odihnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău