Cumetrism moldovenesc și matrioșka rusească (Revista presei)
-
14 Septembrie 2017 11:36
Revista presei din 14 septembrie 2017
„Cumetrism moldovenesc și matrioșka rusească: DODON vrea să-și propună o rudă la cârma Ministerul Apărării, bun prieten cu ROGOZIN și susținător al separatismului prorusesc din DONBAS”, astfel comentează Evenimentul zilei propunerea lui Igor Dodon la funcția de Ministru al Apărării – Victor Gaiciuc. Ziarul scrie că „Această persoană are puternice viziuni proruse, a fost ministru de resort în guvernările comuniste, și mai presus de atât cumătru cu Dodon. De altfel, Dodon nutrește de mai multe luni să-l urce pe Gaiciuc în aceasta funcție, el fiind unul dintre personajele-cheie care l-au introdus pe Dodon în cercurile înalte de la Moscova cu câțiva ani în urmă, scrie EVZ. Publicația mai amintește că acesta a stat în spatele distribuirii de către o asociație de veterani a unor pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa Maiei Sandu, în timpul campaniei pentru prezidențiale. EVZ mai scrie că Dodon este nașul de cununie al fiului „nominalizatului”, Sergiu Gaiciuc.
Pavel Filip propune repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării: Dacă Dodon nu o va accepta, va încălca Constituția, titrează Adevărul.
Iar Ziarul Național comentează că Dodon a ales DATA DE 13 pentru a-i declara RĂZBOI liderului PD: „Plahotniuc vrea să DEMOLEZE instituția prezidențială”, a declarat acesta. Mai mult, Dodon spune că „revolta populară sau revoluția” e ultima soluție pentru a opri această guvernare și nu exclude că, pe viitor, nu va promulga nicio lege adoptată de actuala majoritate parlamentară.
Portalul Tribuna.md scrie că „relațiile Moldovei cu UE nu traversează cea mai bună perioadă după ce guvernarea a ignorat avertismentul UE și a modificat sistemul electoral. Probabil, optimismul guvernării are la bază conjunctura geopolitică ce se creează. Pe fondalul intenției Ucrainei de a adera la NATO, crește interesul Rusiei față de Moldova ca instrument ce ar putea fi folosit ulterior împotriva NATO și UE. În aceste condiții e logic să presupunem că va crește și interesul NATO și UE față de Moldova, scrie publicația. Însă, dacă guvernarea crede că aceasta e suficient pentru a face afirmații optimiste privind viitorul relațiilor moldo-comunitare și a converti acest optimism în dividende electorale în 2018, se înșeală amarnic, avertizează autorul. Cu părere de rău, tot ce ține de reforme și democratizare sau e mimat, sau stagnează. Și, din păcate, aceasta lovește direct în interesele naționale ale Republicii Moldova, ne lipsește de șanse reale de a trăi într-un stat cu adevărat european, modern și prosper”, scrie Tribuna.
Ziarul de Gardă scrie despre „Sanatoriile „fantomă” ale Sindicatelor”. Oficial, Confederația Națională a Sindicatelor din R. Moldova deține 50% din șase sanatorii și tabere pentru copii care funcționează pe malul Mării Negre, la Sergheevca, Ucraina. În realitate, Sindicatele nu se implică în gestionarea acestor proprietăți și nu raportează niciun venit oficial de pe urma activității lor, scrie Ziarul de Gardă. Ba mai mult, în 2010, firma privată care administrează două dintre cele mai importante sanatorii și-a majorat capitalul social cu 1000 de hrivne, mărindu-și astfel și cota de participare în afacere. Documentele arată că, tot în 2010, Sindicatele au ieșit, subit, din lista proprietarilor unei întreprinderi care deține două tabere pentru copii. Pe de altă parte, președintele Confederației, Oleg Budza, susține că „Totul e 50 la 50. Pun mâna în foc”, precizând că modificările sunt temporare, fiind o consecință a unor tentative eșuate ale Sindicatelor de a-și vinde cota-parte din aceste baze de odihnă.