Cum va influiența Brexitul taxele universitare

  • 02 Ianuarie 2019 16:14
Cum va influiența Brexitul taxele universitare

Anul acesta va aduce cu siguranță noutăți pentru cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie.

Guvernul de la Londra a emis recent un document în care arată cum intenționează Regatul Unit să abordeze chestiunea imigrației după ieșirea din Uniunea Europeană, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere ca peste două săptămâni se așteaptă un vot în Parlamentul de la Londra, pe marginea acordului Brexit.

Astfel, muncitorii calificați vor trebui să aibă un contract cu o companie și să primească un salariu care să nu fie inferior unui anumit prag minim care va fi stabilit anul viitor. În ceea ce îi privește pe studenți, pentru moment nu sunt prevăzute schimbări. 

Guvernul britanic a stabilit că pentru anul universitar 2019-2020 taxele de studii și bursele pentru studenții din blocul comunitar rămân neschimbate, indiferent dacă Marea Britanie părăsește sau nu Uniunea Europeană.

Site-ul topuniversities.com spune însă că rămâne de văzut dacă vor veni schimbări pentru anul universitar 2020-2021, în timp ce pe termen lung avansează mai clar posibilitatea ca studenții din Uniunea Europeană să fie nevoiți să plătească taxe la fel ca studenții străini din afara blocului comunitar.

În prezent, studenții din Uniune, între care și cei români plătesc taxe de 9.000 de lire pe an sau pot lua un împrumut guvernamental de această valoare pe care îl vor returna atunci când vor avea un  loc de muncă.

În schimb, studenții străini din afara Europei au taxe chiar și de trei ori mai mari.

În ce privește introducerea unei vize de studii, este posibil ca pe viitor și studenții din Uniunea Europeană să fie nevoiți să ceară acest lucru pentru perioada în care învață în Marea Britanie.

sursa: rra

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău