Cum s-a votat declarația de independență a Republicii Moldova

  • 27 August 2014 10:59
Cum s-a votat declarația de independență a Republicii Moldova

Declarația de independență a Republicii Moldova a fost susținută inițial de către Marea Adunare Națională care a avut loc în centrul Chișinăului și la care au participat, potrivit unor estimări până la 200 de mii de persoane.

Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova organizat de un grup de demnitari comuniști radicali, Parlamentul de la Chișinău votează declarația de independență a Republicii Moldova care prevedea, între altele, detașarea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române, condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania nazistă în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de Moscova. 

Declarația a fost susținută inițial de către Marea Adunare Națională care a avut loc în centrul Chișinăului și la care au participat, potrivit unor estimări până la 200 de mii de persoane.

Proclamarea independenței Republicii Moldova, la 27 august în 1991, a fost punctul culminant al unui proces complex, care a luat amploare încă în 1988.

La 3 iunie 1988, la Chișinãu s-a reunit un grup de intelectuali care a pus bazele unei mișcări pentru susținerea democratizãrii. Pânã în 20 mai 1989, acest grup a recurs la organizarea unor structuri teritoriale ale mișcãrii democratice, însoțite de organizarea de demonstrații publice și strângerea de semnãturi pentru a obține recunoașterea limbii române ca limbã oficialã a Republicii Moldova, ceea ce s-a și întâmplat la 31 august 1989.

Anul 1990 este martorul mai multor acțiuni de protest împotriva regimului comunist. Pentru prima datã Partidul Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a fost confruntat de o altã formațiune politicã – Frontul Popular din Moldova. Prilejul l-a constituit alegerile pentru Sovietul Suprem al RSSM, din 25 februarie, când Frontul Popular a obținut o treime din numãrul mandatelor din Legislativul de la Chișinãu. Ca urmare a acestor alegeri, Mircea Snegur a fost numit Președinte al Republicii, iar Mircea Druc a devenit prim ministru.

La 23 iunie 1990, Legislativul de la Chișinău adoptă o declarație prin care Republica Moldova se proclamă stat suveran, deși, de facto, rămâne încă în componența Uniunii Sovietice.

Puciul eșuat de la Moscova, din 19 august 1991, organizat de un grup de demnitari comuniști radicali, nu a făcut decât să grăbească destrămarea URSS și transformarea celor 15 republici unionale, printre care și Republica Moldova, în state independente.

Prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova a fost România.

Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite, la 2 martie 1992, exact în ziua în care începea războiul de la Nistru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău