Cum să scapi de controlul ANI. Strategia celor 11 deputați socialiști (Anticoruptie)

  • 11 Decembrie 2020 09:25
Cum să scapi de controlul ANI. Strategia celor 11 deputați socialiști (Anticoruptie)

Unsprezece deputați PSRM, printre care Anatolie Labuneț, Nicolae Pascaru, Oleg Savva, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolință ș.a., vor să reducă controlul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Un proiect de lege elaborat de acești parlamentari prevede reducerea termenului de verificare a averilor funcționarilor de la trei ani la un an și modificări care afectează substanțial activitatea acestei instituții, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Sursa citată precizează că autoritatea Națională de Integritate (ANI) a avizat negativ un proiect de lege despre activitatea sa inclus pe ordinea de zi a ședinței din 10.12.2020 a Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului Republicii Moldova, fără a mai fi așteptat avizul unic al Guvernului. Autoritatea a semnalat că o eventuală adoptare a acestui proiect de lege va submina fortificarea mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizarea activității ANI.

Pasul 1. Procedura de control de la trei ani la unul

„Procedura de control a averii și intereselor personale va fi condiționată prin a fi efectuată în termen de cel mult un an de la încetarea funcției/mandatului (în prezent termenul este de trei ani)”, detaliază instituția într-un comunicat.  

„În cazul subiecților care au deținut consecutiv mai multe funcții, controlul se va diminua substanțial ca perioadă de evaluare, în timp ce Autoritatea nu va putea să constate averile nejustificate admise în calitate de subiect al declarării dacă a expirat termenul de mai mult de un an de la încetarea funcției/mandatului.”

Același proiect, subliniază sursa citată, creează premisele necesare ca subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de un an.

Pasul 2. Evitarea sancțiunii pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților

Actualmente, în caz de încălcare a regimului juridic al incompatibilităților, informează ANI, prin derogare de la dispozițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în decurs de șase luni de la data la care rămâne definitiv actul de constatare sau de la data la care expiră termenul de contestare în cazul în care actul de constatare al inspectorului de integritate nu a fost contestat.

În cazul punerii în vigoare a acestei norme, semnalează Autoritatea, aplicarea sancțiunii va deveni imposibilă, deoarece termenul de aplicare a sancțiunii disciplinare poate demara de la data săvârșirii abaterii disciplinare.

„Prin urmare, inspectorul de integritate nu va putea solicita eliberarea din funcție/încetarea mandatului pentru nesoluționarea în termen a incompatibilității, iar efectele constatării încălcării regimului juridic al incompatibilităților vor fi nule, subiectul controlului își va păstra funcția/mandatul, iar interdicția de trei ani de accedere în funcții nu va putea fi aplicată.”

Citiți continuarea materialului pe Anticoruptie.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău