Cum s-a distanțat Republica Moldova de Rusia (Revista presei)
-
14 Septembrie 2022 09:32
Igor Dodon, pe banca acuzaților – titrează Anticorupție, care notează că prima ședință de judecată în care ex-președintele Igor Dodon va apărea în calitate de inculpat în dosarul denumit generic ,,Energocom”, a fost programată pentru data de 26 septembrie, ora 16.00. Dosarul a fost repartizat aleatoriu magistratei Angela Catană. Igor Dodon este învinuit că, din poziția prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministrului Economiei. Totodată, „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%. Astfel, statului i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de aproape 12 milioane de dolari, transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore. Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova, amintește Anticorupție.
Aceeași publicație observă că „protestatarii lui Șor și-au schimbat locul. Au cerut micșorarea prețului la gaze lângă Curtea de Apel Chișinău”, titrează Anticorupție. Activiștii Partidului Șor au renunțat, marți, să protesteze în fața sediilor Președenției și Parlamentului și s-au mutat în fața sediului Curții de Apel Chișinău, aflată în sectorul Botanica al Capitalei. În jur de o sută de persoane au scandat în fața instanței de apel lozinci antiguvernamentale, solicitând majorarea pensiilor și reducerea tarifelor și a prețurilor. Reporterii portalului Anticorupție.md au publicat recent un reportaj în care arată cum protestatarii Partidului Șor sunt aduși organizat la proteste din diferite sate. Mai mulți dintre ei nu pot să spună pentru ce protestează, iar unii au comunicat că la întoarcerea în localitate sunt remunerați cu 200 de lei.
„Oricine numai nu Ceban. Chișinăul trebuie să scape de socialistul Ivan”, titrează Timpul. „La anul, în Chișinău va avea loc un scrutin esențial pentru felul în care lumea exterioară îi percepe pe cetățenii R. Moldova. Dacă fostul comunist Ivan Ceban va câștiga un nou mandat, va fi greu pentru partenerii occidentali să privească serios la aspirațiile europene ale R. Moldova, scrie Silviu Tănase în Timpul. Chiar dacă administrarea unui oraș nu are o legătură directă cu politica externă, alegerea în fruntea capitalei a unui apropiat de Dodon, a unui fost membru al Partidului Comunist va fi percepută ca o revenire a rușilor la putere în R. Moldova, opineazp autorul. Nu are niciun sens să discutăm despre succesele actualului Primar, sau despre strategiile viitorilor candidaților, este clar că Chișinăul nu poate fi lăsat în continuare pe mână unui anti-european, filo-rus și anti-român precum IVAN Ceban. Din păcate moldovenii suferă de amnezie istorică și uită foarte ușor cum Ivanii dansau hore cu rușii”.
Veridica scrie „Cum s-a distanțat Republica Moldova de Rusia” și analizează acțiunile în acest sens în contextul evenimentelor din regiune. Noua guvernare a luat o serie de măsuri pentru a reduce influența Moscovei și dependența față de aceasta și a căutat, totodată, să se alinieze cât mai mult la pozițiile Occidentului. Cel mai recent episod de acest tip este refuzul autorităților de la Chișinău de a relua cursele aeriene Chișinău-Moscova operate de Air Moldova, scrie Veridica. Securizarea spațiului informațional a fost, de asemenea, un punct de inflexiune în relația dintre Republica Moldova și Rusia. Poate cele mai semnificative măsuri luate de Chișinău sunt cele menite să asigure o diversificare a surselor de energie. Dacă până la venirea puterii pro-europene Republica Moldova era dependentă 100% atât în privința gazului, cât și a energiei electrice (prin proxy) de Rusia, acum lucrurile stau un pic diferit, constată Veridica.
Publicația atenționează totodată că Transnistria și Găgăuzia rămân principalele pârghii ale Rusiei în Republica Moldova. Atât Transnistria cât și Găgăuzia pot constitui puncte de plecare ale destabilizărilor urmărite de Rusia împotriva guvernul pro-european de la Chișinău. La toate acestea se adăugă și alte personaje în diverse legături cu Moscova precum oligarhii fugari, Ilan Șor sau Vlad Plahotniuc, dar și forțele interne proruse precum Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, sau Veaceslav Platon, unul din artizanii „furtului miliardului” și „Landromatului Rusesc”, scrie Veridica.
Imboldul în a ieși de sub influența totală a Rusiei i-a fost dat Chișinăului și de sprijinul politic și financiar al partenerilor occidentali. Publicația atenționează că Rusia nu a scos la înaintare încă ultimele resurse și cărți din mânecă, dar unele importante: stoparea gazului și incitarea unor revolte interne, două lucruri la care Moscova se pricepe foarte bine. Se anunță un sezon rece dificil în Republica Moldova și numai sprijinul total și imediat al partenerilor străini pot face ca această perioadă dificilă să fie depășită cu brio de puterea pro-europeană de la Chișinău”, conchide Veridica.