Cum merg lucrarile la Teatrul din Cahul și Sala cu Orgă din Chișinău, finanțate de România

  • 02 Iunie 2016 11:39
Cum merg lucrarile la Teatrul din Cahul și Sala cu Orgă din Chișinău, finanțate de România

Sala de spectacole a Teatrului de la Cahul va avea o capacitate de aproape 300 de locuri, iar instituția de cultură – o scenă modernă, o sală de repetiție, sală de dans și mai multe ateliere.

Lucrările de construcție finanțate din bani oferiți de Guvernul României au început acum două luni.

Locuitorii din sudul Republicii Moldova ar putea să se bucure de spectacole jucate într-o nouă instituție, începând cu anul 2018. Acesta este termenul prevăzut pentru construcția din temelie a Teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Directorul Teatrului, Gheorghe Mândru a declarat pentru Radio Chișinău cum va arăta noua instituție.

”Este un teatru care nu-i imens ca proiect, dar foarte compact, cu ateliere, sală de repetiții, de dans. Arhitectul spune că teatrul va fi într-un stil neoclasic. Este foarte importată această construcție, în preajjma sărbătorilor avem și câte patru spectacole pe zi. Dar are o importanță imensă și pentru locuitorii orașului, raionului și toată zona de sud a Moldovei”, a declarat Gheorghe Mândru.
 
Potrivit lui Gheorghe Mândru, costurile pentru finalizarea lucrărilor ar putea depăși cele 800 de mii de euro oferte sub formă de grant de București. Asta pentru că, la solicitarea părții românești, proiectul inițial al construcției a suferit modificări.
 
”Specialiștii din România au venit cu propunerea să fie un pic geometria schimbată. Au spus, noi plătim vrem să  semene a teatru și de la distanță, nu doar când te apropii. S-au făcut schimbări esențiale în proiect. Estimativ, costurile totale ar fi de 20-22 de milioane de lei, dintre care 17 milioane le avem din cele 800 de mii de euro donate de România”,  a precizat Gheorghe Mândru.
 
Teatrul „B. P. Hașdeu” are 42 de angajați, dintre care 17 actori. Instituția a fost fondată în anul 1987 și până în prezent a montat peste 100 de spectacole.Din 1997, de când fosta clădire a fost demolată ca urmare a unor alunecări de teren, Teatrul din Cahul și-a continuat activitatea în incinta judecătoriei din oraș.
 
Sunt în toi și lucrările de reabilitare a Sălii cu Orgă din Chișinău, instituția care a beneficiat de un grant de un milion de euro din partea României. Zilnic sunt antrenați peste 40 de muncitori după cum a declarat pentru Radio Chișinău un responsabil din cadrul Sălii cu Orgă, Victor Buzu.
 
”În prezent la Sala cu Orgă se lucrează la decopertarea acoperișului, s-a început restaurarea fațadei, se scoate tencuiala existentă și se efectuează lucrări de consolidare. Clădirea nu este avariată, ci este pur și simplu veche. Este nevoie de lucrări de consolidare pentru că se fac lucrări până la nivelul fundației”, a declarat Victor Buzu.
 
De un grant de un milion de euro din partea României a beneficiat și Muzeul Național de Artă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău