Cum justifică Igor Dodon decizia de a nu-i retrage „Ordinul Republicii” lu Vladimir Plahotniuc

  • 26 Februarie 16:19
Cum justifică Igor Dodon decizia de a nu-i retrage „Ordinul Republicii” lu Vladimir Plahotniuc

Liderul PSRM și fostul președinte, Igor Dodon, crede că președintele Maia Sandu l-a privat în mod ilegal de „Ordinul Republicii” pe fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit INFOTAG, el a declarat acest lucru vineri în timpul emisiunii săptămânale "Igor Dodon răspunde", care este difuzată pe rețelele de socializare.

Răspunzând la întrebărea de ce, în calitate de președinte, nu a semnat un astfel de decret, care a fost solicitat de unii membri ai Parlamentului, Dodon a răspuns că "nu există niciun temei legal pentru aceasta".

"Conform legislației, Decretul cu privire la revocarea distincției poate fi semnat numai în două cazuri: dacă cererea este făcută de organizația care a solicitat atribuirea sau dacă există o decizie definitivă a instanței cu privire la verdictul destinatarului și la infracțiunile comise.

Plahotniuc a fost decorat la cererea Partidului Democrat, care nu a înaintat niciodată o moțiune de retragere a premiului. Nu a existat o hotărâre judecătorească definitivă înaintată lui Plahotniuc. Prin urmare, decretul Maie Sandu este ilegal", a spus Dodon.

În opinia sa, Plahotniuc poate contesta decretul în instanță, dar nu a făcut acest lucru.

"De ce? Pentru că, aparent, patronii săi occidentali i-au indicat. Pentru a permite Maiei Sandu să-și facă PR. Iar peste câțiva ani va merge în instanță și va câștiga", a subliniat Dodon.

Amintim că Maia Sandu susține că ordinul a fost acordat cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincțiilor de stat ale Republicii Moldova și de înmânare a lor.

Totodată, președinta a comentat că „ o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”.

Maia Sandu mai amintește că propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat.

Vlad Plahotniuc a primit distincția „Ordinul Republicii” în anul 2014.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:2,06 m/s
Tue
11
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
6

Curs oficial BNM 12 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3153 -0.0010
USD 17.9347 -0.0332
RON 4.3312 -0.0029
UAH 0.6426 -0.0011
RUB 0.2323 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău