Cum își atribuie debarcarea de la putere a Partidului Democrat și se acuză politicienii, la un an de la schimbarea guvernării de la Chișinău

  • 08 Iunie 2020 13:42
Cum își atribuie debarcarea de la putere a Partidului Democrat și se acuză politicienii, la un an de la schimbarea guvernării de la Chișinău

La un an de la schimbarea guvernării de la Chișinău prin debarcarea de la putere a Partidului Democrat, politicienii care au condus alianța politică PSRM-Blocul ACUM comentează diferit modul în care a evoluat de atunci situația. În particular, președintele Igor Dodon și președinta PAS, Maia Sandu se acuză reciproc de faptul că ar continua să colaboreze sau că ar fi preluat schemele fostei guvernări.

Igor Dodon a publicat din primele ore ale dimineții un comentariu pe Facebook în care accentuează și aportul său personal la debarcarea guvernării PDM, în frunte cu fostul lider al acestuia, Vlad Plahotniuc. Igor Dodon, care cu puțin timp înainte de a fi anunțată coaliția PSRM-ACUM negocia cu Vlad Plahotniuc și a fost filmat în timp ce acesta i-ar fi transmis o sacoșă cu bani, afirmă că decizia de a coaliza împotriva PDM, îl putea costa și viața.

El menționează însă că așa-numiții oligarhi încă nu au fost distruși și încearcă în continuare să preia puterea, folosindu-se în acest sens de lidera PAS Maia Sandu și de președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Pe de altă parte, Maia Sandu menționează într-un mesaj că cei care au debarcat fosta guvernare sunt cetățenii, dar Republica Moldova continuă să fie guvernată de o grupare coruptă, în frunte cu Igor Dodon, care împiedică dezvoltarea Republicii Moldova. Maia Sandu susține că pentru a realiza toate reformele promise în 2019, Igor Dodon trebuie înlăturat de la putere.

De asemenea, președintele Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu este de părere că Igor Dodon ar fi în continuare controlat de Vlad Plahotniuc și controversatul om de afaceri Ilan Șor, care ar deține materiale compromițătoare la adresa șefului statului.

Amintim că la 8 iunie 2019, după negocieri fără succes privind formarea unei majorități parlamentare, care au durat aproape de trei luni, PSRM și Blocul ACUM au ales conducerea Parlamentului în frunte cu socialista Zinaida Greceanîi și au învestit Guvernul condus de Maia Sandu. Ședința Parlamentului, desfășurată pe întuneric și fără microfoane nu a fost recunoscută de guvernarea PDM și Curtea Constituțională.

În următoarele zile au avut loc proteste în favoarea și împotriva noii coaliții, s-a ajuns la altercații, dar, într-un final, la 14 iunie PDM a recunoscut că a pierdut puterea, iar Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova.

Cinci luni mai târziu, PSRM și PDM au demis Guvernul condus de Maia Sandu și au numit un alt Cabinet de Miniștri în frunte cu Ion Chicu, iar din martie anul curent socialiștii și democrații sunt oficial într-o alianță de guvernare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău