Cum încearcă partidele din România să câștige alegători în Republica Moldova (Revista presei)

  • 30 Noiembrie 2022 10:07
Cum încearcă partidele din România să câștige alegători în Republica Moldova (Revista presei)

Cum încearcă partidele din România să câștige alegători în Republica Moldova. Asocieri cu personaje controversate, filiale cu o mână de membri și parteneriate cu partide locale. Este titlul editorialului semnat de jurnalistul Mădălin Necșuțu, pentru Veridica.ro.

Partidele politice din România nu au reușit să-și contureze bine un program sau o strategie pentru a face politică și în Republica Moldova, dar sunt interesate de voturile de acolo, în condițiile în care se estimează că un milion de cetățeni moldoveni sunt și cetățeni români în acte, ceea ce reprezintă un bazin electoral semnificativ. Potrivit jurnalistului, patru partide parlamentare de la București se bat, în prezent, pentru voturile basarabenilor: PSD, PNL, USR și AUR.

Articolul face referire la declarațiile analistului Costin Ciobanu care apreciază că printre principalele teme abordate de politicienii români, atunci când vine vorba despre Republica Moldova, ar fi unirea celor două state dar și sprijinul pentru integrarea europeană.

Se trece în revistă istoria legăturilor între aceste patru formațiuni cu partide și politicieni din Rep. Moldova.

De exemplu, este evidențiat un ”pas greșit” al PSD-ului, prin asocierea imagologică a acestei formațiuni din România cu primarul Chișinăului, fost socialist, Ion Ceban.

”Chiar și această strategie a unor uși întredeschise cu exponenții politici ai Moscovei la Chișinău s-a dovedit mereu falimentară pentru Occident in corpore și pentru România în particular. Fără o coordonare, partidele românești ar putea încurca mai mult viața politică internă în Republica Moldova, decât să poată beneficia fiecare de niște voturi în urma unor calcule electorale.”

„Disperarea era urmată de furie, iar după furie venea dorința de răzbunare”. Femei din Ucraina pe linia frontului și departe de acesta.” Este titlul uni reportaj publicat astăzi pe Ziarul de Gardă despre refugiații ucraineni în Rep. Moldova dar și despre femei curajoase, printre  care și jurnalista Irina Șampman, care au ales să rămână și să relateze despre atrocitățile războiului și crimele comise de soldații ruși.

”Jurnaliștii ucraineni s-au confruntat cu noi provocări profesionale, iar materialele despre crime în masă au fost cele mai dificile… Orice nu am fi învățat, nu puteam fi pregătiți pentru imaginile genocidului. Pe deoparte, înțelegi că trebuie să arăți lumii aceste crime cât mai curând posibil dar, pe de alta, te uiți la asta cu o groază paralizantă, și nu poți avea decât lacrimi și ură”, mărturisește Irina care și-a cunoscut soțul în timpul războiului și a făcut nuntă pe linia frontului.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 50 mii de femei fac parte din armata Ucrainei, dintre care 38 de mii sunt în serviciu militar, iar restul – persoane civile care lucrează în Forțele Armate ale Ucrainei, se arată în reportajul Ziarului de Gardă.

Portalul Mold Street publică astăzi un articol despre impactul inflației asupra salariilor angajaților din Rep. Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică valoarea reală a salariilor s-a redus cu 13,4%, în al treilea semestru al anului 2022. Cele mai mari salarii se înregistrează în domeniile precum informații și comunicații, activități financiare și asigurări, producția și furnizarea energiei electrice la celălalt pol, cu cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar se înregistrează în domenii legate de cazare și alimentație publică, artă și activități de recreere, agricultură, silvicultură și pescuit, potrivit Mold Street.

O nouă întrevedere Serebrian-Ignatiev

Vineri, 2 decembrie, va avea loc o nouă întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, anunță Biroul Politici de Reintegrare.

Potrivit unui comunicat al BPR, la reuniune vor fi abordate subiecte legate de criza energetică, vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și problema asigurării liberei circulații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
8
Mon
8
Tue
6
Wed
4
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău