Cum face Rusia PROPAGANDĂ electorlaă în Moldova (Ziarul Național)

  • 01 Iunie 2015 09:49
Cum face Rusia PROPAGANDĂ electorlaă în Moldova (Ziarul Național)

Revista presei din 1 iunie 2015

Ziarul Național titrează ”Cum face Rusia PROPAGANDĂ ELECTORALĂ în R. Moldova”. Publicația se referă la vizita delegației „Rosselhoznadzor” în regiunea găgăuză pentru a verifica calitatea produselor alimentare fabricate în regiune, subliniind că această vizită este în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 14 iunie. Șeful delegației ruse a recunoscut în fața jurnaliștilor că „nu e întâmplător că această vizită practică începe din Găgăuzia”, observă Ziarul Nanțional.

Timpul titrează că prima reuniune a unui comitet NATO în Republica Moldova va avea loc la Chișinău în perioada1-4 iunie, din Comitetul pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare fac parte 28 de consilieri politici ai misiunilor statelor aliate NATO.

Adevărul subliniază că „neutralitatea Republicii Moldova într-un context regional nesigur se poate dovedi foarte păguboasă pe termen mediu și lung. Dacă elita politică de la Chișinău nu regândește securitatea statului, luând în considerare aspectele geopolitice tulburi din est, riscă dispariția totală de pe harta lumii, susțin experții  IDIS "Viitorul". Într-o analiză a institutului se atenționează că noua expansiune spre vest a Rusiei reprezintă o contrapondere la extinderea NATO, iar în acest context Republica Moldova este amenințată de posibile destabilizări ale situației.

„Federația Rusă preferă o clasă politică slabă, coruptă, șantajabilă pentru a păstra puterea” susține  într-un interviu din Jurnal de Chișinău deputatul european Siegfried Mureșan, membru al delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova. Siegfried Mureșan consideră că Republica Moldova poate fi în continuare „istoria de succes a Parteneriatului Estic” cu condiția că va grăbi procesele de reformă necesare în vederea unei cooperări mai strânse cu UE. Din punctul său de vedere, politicienii de la Chișinău trebuie să le explice foarte clar oamenilor că Uniunea Europeană este alegerea cea bună și că UE își dorește ca Republica Moldova, țările din vecinătatea estică să fie independente și puternice, în timp ce Federația Rusă le vrea slabe și șantajabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău