Cum e să fii pensionar în Republica Moldova și cum e să fii ministru? (Ziarul de Gardă)

  • 04 Aprilie 2013 11:25
Cum e să fii pensionar în Republica Moldova și cum e să fii ministru? (Ziarul de Gardă)

De la 1 aprilie, pensionarii vor primi, conform legii, o pensie majorată cu până la 100 de lei lunar, scrie Ziarul de Gardă.

Miniștrii, demiși din funcții, vor primi o indemnizație unică de 51.000 de lei și un salariu lunar, dacă în 3 luni nu-și vor găsi un loc de muncă. Publicația încearcă să răspundă la întrebările cum e să fii pensionar în Republica Moldova și cum e să fii ministru?

Săptămânalul revine la subiectul avocatului „vedetă”. Potrivit Ziarului de Gardă, avocatul Valerian Mânzat, cel care i-a dăruit soției în public o decapotabilă de model Porsche, este acuzat de procurori de înscenarea unui accident rutier, în urma căruia avocatul urma să încaseze peste trei sute de mii de lei de la o companie de asigurări. Valerian Mânzat, desemnat să reprezinte Uniunea Avocaților în procesul de reformare a justiției penale, susține că nu el a organizat totul și că, în schema ilegală, sunt implicate și alte persoane din poliția rutieră, dar și un șef de secție de la o companie de asigurări.

Majoritatea oamenilor legii, care în aprilie 2009 au făcut justiție prin comisariatele de poliție, și-au păstrat funcțiile, unii dintre ei chiar fiind avansați, constata Ziarul de Gardă la 4 ani distanță de eveniment. Doar patru „judecători din iad” au fost excluși din sistem, demis fiind doar unul singur. Doi dintre ei au revenit în justiție, și sunt în prezent avocați.

”Peste un an expiră termenul de prescripție”, amintește Adevărul. Specialiștii Amnesty International Moldova și-au exprimat îngrijorarea față de modul în care sunt instrumentate cauzele din dosarul 7 aprilie 2009. Potrivit acestora, după patru ani, avem multe întrebări și niciun răspuns. Dacă în decurs de cinci ani nu au fost puși sub învinuire penală cei care au torturat persoanele, nu mai pot fi pedepsiți“, afirma expertii Amnesty International Moldova.

La patru ani de la revolta tinerilor și distrugerea Președinției și Parlamentului, niciuna dintre clădiri nu a fost reabilitată, mai scrie Adevărul. Din lipsă de bani, la un edificiu reparațiile întârzie, iar la al doilea nici nu au început. Un miliard de lei - aceasta este valoarea maximă la care au fost estimate pagubele și costul reconstrucției edificiilor Parlamentului și Președinției.

Timpul scrie despre noua versiune anonimă despre 7 aprilie, apărută pe internet. Beneficiarii protestului de la 7 aprilie, politicienii aflați în opoziție la acea vreme, sunt prezentați ca eroi, care au evitat o posibilă intervenție militară a trupelor rusești din Transnistria. Incidentul din Pădurea Domnească este, în opinia realizatorilor, doar o diversiune care urmărea să îl distrugă pe procurorul general Valeriu Zubco, cel care ar fi știut despre implicarea serviciilor secrete ruse în evenimentele din aprilie 2009. La final, autorul se transformă în agent electoral al AIE, prezentând coaliția ca unica salvare a Republicii Moldova prin tractarea țării în Uniunea Europeană, mai comentează Timpul.

Acordarea cetățeniei române printr-un amendament la Constituția României care presupune ca toți cetățenii Republicii Moldova să devină automat și cetățeni ai României este extrem de naivă, scrie George Damian în aceeași publicație. Consiliul legislativ al Parlamentului de la București va desființa argumentat această idée, în opinia autorului. Doar că între timp „amenințarea” acestui amendament a făcut valuri în presa rusă, unde a apărut și ideea ca toți foștii cetățeni ai Uniunii Sovietice să primească automat cetățenia Federației Ruse, notează Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,49
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,35 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău