Cum decurg reformele din sistemul financiar-bancar

  • 30 Martie 2016 17:19
Cum decurg reformele din sistemul financiar-bancar

Măsurile întreprinse până în prezent de autorități nu sunt suficiente nici pentru soluționarea crizei bancare prin care trece Republica Moldova, nici pentru prevenirea unor crize similare pe viitor.

Sunt concluziile ”Monitorului Financiar” pentru perioada ianuarie-martie 2016, lansat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”. Raportul punctează domeniile vilnerabile, cu cele mai mari restanțe din sistemul financiar moldovenesc, dar și măsurile de prevenire a acestora.

Reformele reale, cu impact, din sistemul financiar-bancar decurg foarte lent, chiar dacă în ultima perioadă se atestă o activizare, atât a autorităților, cât și a comunității donatorilor, pentru reformarea sectorului, consideră directorul executiv al ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, unul dintre autorii raportului. Potrivit acestuia, o bună parte din băncile comerciale continuă să aibă proprietari obscuri, fiind expuse unor influențe care vin  din zonele „off-shore”. De asemenea, cadrul legal de soluționare a crizelor bancare rămâne defectuos, iar sistemul de garantare a depozitelor bancare este unul ineficient și nereformat.

Experții consideră că este necesară elaborarea de urgență a unui program amplu de reforme în domeniul financiar-bancar, principalele măsuri fiind extinderea discreției BNM în acordarea creditelor de urgență băncilor comerciale, reformatarea Comitetului Național pentru Stabilitatea Financiară, dar și instituționalizarea testului privind standardele minime de integritate și transparență pentru acționarii din întregul sistemul bancar al Republicii Moldova.

Expertul economic, Dumitru Pintea, consideră că  elaborarea și publicarea unei funcții de scoring, ar da o valoare fiecărei bănci în ceea ce privește acționariatul,  iar înăsprirea sancțiunilor pentru guvernarea improprie și inadecvată a instituțiilor financiare ar diminua sau chiar ar reduce la minim riscul bancar.

Autorii raportului mai recomandă înăsprirea penalităților pentru administrarea deficientă a băncilor comerciale, prin amendamente corespunzătoare la Codul Penal, dar și eliminarea oricăror forme de interacțiune a acestora și „companiilor off-shore”.  Totodată, experții consideră necesară reformarea cadrului de garantare a depozitelor bancare, prin majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare până la minim 100.000 lei până în anul 2020.

Autoritățile nu au comentat deocamdată concluziile studiului elaborat de Expert Grup.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău