Cum comentează Chiril Moțpan acuzațiile PDM precum că ar fi pus presiune pe un activist democrat ca acesta să treacă la Blocul ACUM

  • 25 Octombrie 2019 14:44
Cum comentează Chiril Moțpan acuzațiile PDM precum că ar fi pus presiune pe un activist democrat ca acesta să treacă la Blocul ACUM

Deputatul Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, spune că declarațiile unor fruntași ai PDM precum că el ar fi pus presiune pe un activist democrat ca acesta să treacă la Blocul ACUM, precum și să convingă alți primar să facă același lucru, în schimbul păstrării funcției deținute, le califică drept ca fiind „stranii”.

Potrivit deputatului, ACUM nu are dreptul să forțeze pe cineva, fiecare decide cum procedează și că „ACUM nu va proceda niciodată așa cum a procedat PDM”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Chiril Moțpan, a declarat că PDM-iștii se încăpățânează să nege realitatea. „Așa-zișii democrați se fac a uita de acțiunile criminale, șantaj, intimidare, intentare de dosare penale prin care sute de primari, membri ai altor partide, s-au declarat adepți ai grupării criminale. În acest grup au nimerit și câțiva oameni care se bucurau de autoritate în localitățile lor. Mulți dintre aceștia au decis să iasă din îmbrățișarea mortală a acestuia și să servească intereselor cetățenilor care i-au votat”, a declarat Chiril Moțpan.

El spune că a avut o întâlnire cu Veaceslav Beistrițchi și cu cei cinci primari vizați în declarațiile democraților, doar că nu i-a impus să întreprindă anumite acțiuni ilegale și nu i-a condiționat să-și demonstreze loialitatea.

Deputatul declară că, în calitate de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a primit o scrisoare care nu este semnată. În scrisoare se menționează că fostul ministru de interne Alexandru Jizdan și fostul șef la IGP Alexandru Pînzari, în 2016-2018, printr-un atac raider au preluat compania Tirex-Petrol, care acum e gestionată de rudele apropiate ale lui Alexandru Jizdan, precizează parlamentarul.

Potrivit lui Chiril Moțpan, „o mostră de implicare a PDM” se atestă și în satul Feștelita, raionul Ștefan Vodă, unde peste 80 de copii sunt nevoiți să exerseze în aer liber, pentru că primarul, care este membru la PDM, a închis Casa de Cultură și nu le permite copiilor să frecventeze orele de dans acolo. Deputatul spune că a făcut un demers către ministra educației, culturii și cercetării, și a făcut o solicitare la procuratura Ștefan Vodă ca acest caz să fie rezolvat în interesul copiilor.

Alexandru Cernean, profesor la Școala de Arte „Maria Bieșu” din Ștefan Vodă, filiala Feștelița, susține că conflictul cu primarul este de mai mult timp, dar cu o săptămână înainte de alegeri acesta a luat cheia de la sala de dansuri a Casei de Cultură sub pretextul că acolo ar trebui să aibă loc acțiuni electorale în ziua alegerilor și spațiul trebuie pregătit. După alegeri, cheia nu le-a mai fost returnată.

Într-o conferință de presă, joi, 24 octombrie, secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan, a declarat că membrii PDM au fost și sunt șantajați că, dacă nu vor trece la partidele puterii, vor fi demiși din funcțiile pe care le dețin. Aici a dat exemplul unui promotor al PDM, director la întreprinderea „Anenii Noi Gaz”, Veaceslav Bîstrițchi, căruia i s-a cerut să elibereze funcția pentru că „este unul din cei mai activi membri ai PDM, a participat activ în campaniile electorale și a ajutat PDM să obțină un scor bun în alegeri”. Potrivit lui Alexandru Jizdan, activistului democrat i s-a condiționat părăsirea PDM-ului și aderarea la Blocul ACUM. La fel, i s-a cerut să convingă și alte persoane să facă la fel. În acest proces, a spus Alexandru Jizdan, a fost implicat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău