Cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor în slujba Moscovei (Revista presei)
-
10 Octombrie 10:03
Amploarea propagandei ruse desfășurate împotriva referendumului pentru integrare europeană demonstrează în mod clar faptul că exprimarea publică a opțiunii pro-europene a majorității populației din R. Moldova reprezintă o provocare majoră pentru Kremlin, observă Mihai Isac într-un articol publicat de deschide.md. Potrivit autorului, printr-un vot favorabil integrării în Uniunea Europeană, exprimat de etnicii majoritari români, dar și de membrii comunităților etnice mai mici, precum cea găgăuză, bulgară, rusă ori ucraineană, propaganda rusă poate primi o replică pe măsură.
O validare a referendumului nu va opri imensa mașină de propagandă rusă, dar va transmite un mesaj clar privind opțiunea pro-europeană a majorității populației R. Moldova, un mesaj care trebuie să se audă și la Kremlin, conchide Mihai Isac.
GARDA VECHE, NOUA OASTE A LUI ILAN ȘOR, scrie Anticorupție. Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, investigat de SIS, anunță publicația. Contractul de furnizare a gazului la preț de 10 lei pentru regiunea găgăuză a fost elaborat de o echipă din Republica Moldova, din care a făcut parte și fostul ministru al Economiei în guvernul Filip, Octavian Calmîc, scrie publicația. Conform surselor portalului Anticoruptie.md, Calmîc a intrat în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după ce a oferit, în repetate rânduri, consultanță pentru Ilan Șor. SIS califică implicarea sa în „proiectele sociale” ale oligarhului fugar drept pericol pentru securitatea țării. În replică, fostul ministru spune că nu a fost deranjat în vreun fel de ofițeri, dar dacă „este o anchetă, să o facă!”.
ZDG dă detalii despre „robii” lui Șor. Publicația detaliază cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor. ZDG mai explică care sunt beneficiile și potențialele riscuri în legătură cu cele 1,8 miliarde de euro din partea UE de care R. Moldova ar urma să beneficieze, dintre care 1,5 milioane de euro ar urma să ajungă în țara noastră drept credite, iar 300 de milioane de euro – în calitate de granturi. Despre Sprijinul financiar pentru fermieri, pregătirea agricultorilor pentru aderarea la UE și soluții pentru vânzarea terenurilor agricole către străini - un interviu cu Janusz Wojciechowski.
Oamenii condamnatului Șor telefonează cetățeni ai R. Moldova sub pretextul efectuări unor sondaje, dar îi anunță că vor avea „gaz gratuit” și pensii majorate cu 2 000 de lei, dacă vor susține fugarul: „Împarte ce a furat și va fura din nou”, anunță Ziarul Național.
NordNews publica o înregistrare audio care confirm acest lucru.
Cel mai mare producător a scumpit lactatele cu circa 10%, anunță Mold-Street. Potrivit reprezentanților grupului, majorarea se datorează în special faptului că la începutul lunii s-a scumpit semnificativ prețul laptelui pe piețele externe, de unde se importă materia primă.
Datele de pe piață arată că producția locală de lapte asigură în prezent aproximativ 70% din materia primă pentru procesare, iar restul este de import.
Totodată, se atestă importuri mari de produse lactate, precum untul, brânzeturile, etc.