Cum au devenit băieții deștepți proprietari de pădure la Durlești (Adevărul)
-
18 Noiembrie 2013 08:02
REVISTA PRESEI DIN 18 NOIEMBRIE
Timpul îl citează pe Iulian Chifu, Consilier al Președintelui României pentru Politică Externă, care susține că anunțul de vineri a lui Jose Manuel Barroso privind liberalizarea regimului de vize, este o realizare a Guvernului Republicii Moldova, a majorității parlamentare, care mai întâi a negociat îndeplinirea criteriilor, apoi Legislativul a adoptat legislația necesară, a aplicat aceste prevederi și angajamente.
Comentând anunțul făcut de José Manuel Barroso, analistul politic Victor Chirilă scrie în Adevărul că anul 2014 va fi crucial pentru țara noastră. Ce vor face autoritățile Republicii Moldova după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius va cântări greu în capitatele UE. Acestea așteaptă progrese concrete într-un șir de domenii, precum reforma procuraturii și asigurarea independenței justiției, privatizări transparente, investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt, investigarea violențelor din aprilie 2009, investigarea deplină a presupusei implicări a Băncii de Economii în cazul Magnitsky, justiție corectă în cazul „Vânătoarea din Pădurea Domnească“, depolitizarea instituțiilor de forță. Totodată expertul subliniază că și societatea în întregime trebuie să fie solidară și să facă față presiunilor exercitate de Rusia și portavocile ei din interiorul țării. Presiunile Rusiei asupra țării noastre nu se vor termina odată cu Summit-ul de la Vilnius, dimpotrivă, ele se vor amplifica și vor fi mult mai intense și directe, atenționează analistul.
Adevărul dezvăluie cum au devenit băieții deștepți proprietari de pădure la Durlești. Chiar în coasta Chișinăului, în locul copacilor, răsar vile de lux, cu girul autorităților. Formal, afaceriștii obțin fâșii forestiere pentru dezvoltarea turismului, dar, de fapt, schema este folosită pentru a face bani frumoși. Neregulile au început din momentul în care familia Voronin a avut ambiția să pună mâna pe mii de hectare de pădure, iar pentru asta a fost făcută special o lege, în 2008.
Această teme este investigată și de Ziarul Național. Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri. „Poienița veselă”, o pădure situată în coasta capitalei, la zece kilometri pe traseul Chișinău-Leușeni, s-a transformat, în ultimii ani, într-un sătuc de poveste. Case cu două etaje de toată frumusețea, fântâni arteziene, rețele electrice, de apă și gaze, drum asfaltat, dar și securitatea din zonă o fac deosebită. Nimeni nu mai are acces peste gardurile de doi metri înălțime, încercuite cu sârmă ghimpată care au fost instalate de arendașii care au avut norocul să se pricopsească cu terenuri în fondul silvic.