Cum a fost spulberată elita armatei lui Putin. Moartea celor peste 20 de generali și comandanți ruși și ce s-a spus în Rusia despre ei

  • 17 Aprilie 2022 12:28
Cum a fost spulberată elita armatei lui Putin. Moartea celor peste 20 de generali și comandanți ruși și ce s-a spus în Rusia despre ei

În timpul invaziei din Ucraina, armata Rusiei a pierdut mai mulți comandanți și ofițeri de elită. Cel puțin opt generali ruși și mai mulți ofițeri cu rang superior au fost uciși în lupte. Moartea generalilor i-a făcut pe unii analiști să se întrebe de ce militari cu grad superior din armata ruse sunt atât de aproape de linia frontului, scrie Insider. Cu pierderi atât de mari, unii experți consideră că generalii nu au fost pur și simplu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că, cel mai probabil, Ucraina îi vizează în mod special. Pe de altă parte, este neobișnuit ca astfel de ofițeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de linia frontului, experții militari considerând că Vladimir Putin i-a trimis acolo pentru a prelua control asupra operațiunilor care, în unele zone, s-au blocat, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, fostul șef al CIA, David Petraeus, spunea că moartea atâtor generali într-un timp atât de scurt este un lucru „foarte, foarte neobișnuit” și reprezintă o dovadă a faptului că dispozitivul de comandă și control al armatei ruse nu funcționează.

Pentru că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

Pentru ca Ucraina să vizeze anumiți ofițeri ruși, trebuie să știe unde sunt aceștia. Analiștii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicații care ar fi putut să ofere indicii despre localizarea anumitor ținte.

Vladimir Frolov

Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, este cel mai recent exemplu de general rus care a murit pe front. Generalul-maior a fost ucis săptămâna aceasta în Ucraina. Informația a apărut abia sâmbătă, când generalul a fost înmormântat la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar anunțul a venit indirect, printr-un mesaj de condoleanțe transmis de municipalitate, guvernatorul Aleksandr Beglov participând la funeralii.

Vladimir Petrovici Frolov ar fi al optulea general pe care Rusia îl pierde în Ucraina.

Andrei Suhovețki

Generalul-maior Andrei Suhovețki a fost prima pierdere de rang înalt pentru armata rusă, fiind ucis de lunetiști.

Suhovețki a fost comandantul Diviziei a 7-a de Asalt Aerian și adjunct al comandantului Armatei 41 de infanterie. Moartea lui a fost anunțată pe rețele sociale de colegi ai săi.

Vitali Gherasimov


Vitali Gherasimov a murit in razboiul din Ucraina. FOTO: Serviciile militare ucrainene - Business Insider

Generalul-major Vitali Gherasimov a fost al doilea comandant rus de rang înalt ucis, serviciile ucrainene de informații militare susținând că a fost împușcat în Harkov.

Ministerul ucrainean al Apărării spunea la vremea respectivă că informația a fost obținută în urma interceptării unei conversații între doi ofițeri din Serviciul Federal de Securitate (FSB) care vorbesc despre moartea lui Gherasimov și se plângeau că nu mai pot comunica în mod securizat în interiorul Ucrainei.

Vitali Gherasimov participase la cel de-al doilea război cecen și la operațiunea militară rusă în Siria. Primise și o medalie „pentru revenirea Crimeei” la Rusia.

Andrei Kolesnikov

Moartea lui a fost anunțată printr-un tweet de armata ucraineană.

Kolesnikov provenea din districtul militar de est al Rusiei și a fost comandantul Armatei a 29-a.

A fost al treilea general rus de top ucis în Ucraina.

Oleg Mitiaev

A fost al patrulea genera ucis în Ucraina, iar anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, care nu i-a dat însă numele la vremea respectivă. Un consilier al ministrului de interne a spus însă pentru presa ucraineană că generalul-major Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul Azov, lângă Mariupol.

Trupele ucrainene l-au interceptat în urma unui apel și l-au omorât, anunța The New York Times.

Andrei Mordvicev

Generalul-locotenent rus Andrei Mordvicev era comandantul Armatei Generale a 8-a a Districtului Militar de Sud al Forțelor Armate și a murit într-un schimb de focuri, anunța pe Twitter Statul major al armatei ucrainene.

Se pare că generalul a fost ucis când forțele ucrainene au lovit un aerodrom din Ciornobaivka, lângă aeroportul Herson, care este folosit ca bază temporară rusă, declara Oleksii Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean.

Kremlinul nu a confirmat moartea generalului.

Informațiile cu privire la moartea lui Mordvicev au fost controversate atunci,  deoarece cotidianul britanic The Times a transmis că el a fost fotografiat cu liderul cecen Ramzan Kadîrov după ce au apărut informațiile legate de lichidarea lui.

Iakov Rezanțev

În 25 martie, presa ucraineană a anunțat uciderea celui de-al șaptelea general al Moscovei de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina. Era vorba despre generalul-locotenent Iakov Reznațev care, la începutul războiului, ar fi declarat că invingerea Ucrainei este „o chestiune de ore”.

Iakov Reznațev se afla la comanda Armatei 49 Ruse care acționa în sudul Ucrainei.

Generalul Reznațev a fost omorât tot în zona aeroportului Ciornobaivka de lângă Herson, în urma unui atac al forțelor militare ale Kievului, a informat presa ucraineană, care l-a citat pe un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„Conform datelor preliminare, postul înaintat de comandă al armatei 49 ruse din sud a fost distrus”, a precizat Oleksii Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean.

Într-o înregistrare audio, făcută publică zilele trecute și despre care ucrainenii susțin că reprezintă interceptarea unei conversații între militarii ruși în Ucraina, se face referire la generalul Reznațev. Un militar rus amintește faptul că respectivul general le-a spus, la începutul invaziei, că înfrângerea Ucrainei ar fi „o chestiune de ore”.

Dmitri Safronov

Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Infanterie a Forțelor Armate Ruse, a fost ucis în timpul luptelor în urma cărora forțele ucrainene au recucerit orașul Chuhuiv din regiunea Harkov.

Denis Glebov 

În aceeași declarație prin care a anunțat moartea lui Safronov, Ministerul Apărării al Ucrainei anunța că locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 de Asalt Aerian, a fost și el ucis.

Presa rusă a raportat că Glebov a fost ucis în timp ce participa la o operațiune specială în Donbas și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Curajului.

Konstantin Zizevski

Colonelul Konstantin Zizevski, comandantul Regimentului 247 de asalt aerian ar fi fost ucis în timpul unei operațiuni militare pentru „a proteja Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Moartea sa a fost confirmată într-o postare pe Instagram de Mihail Vedernikov, guvernatorul Regiunii Pskov.

Iuri Agarkov

Locotenentul colonelului Iuri Agarkov, comandatul rus al regimentului regiunii Volgograd, a murit alături de Konstantin Zizevski, potrivit aceleiași postări pe Instagram a lui Mihail Vedernikov, guvernatorul regiunii Pskov. 

Agarkov a fost șef de stat major al Brigăzii 56 de asalt aerian și a comandat un regiment de artilerie.

Andrei Zaharov

Ucraina a susținut că l-a ucis pe colonelul Andrei Zaharov într-o ambuscadă asupra unei coloane de blindate rusești într-o suburbie a Kievului, potrivit The Guardian.

Au apărut imagini din dronă ale luptei, iar presa ucraineană a susținut că Zaharov, comandantul regimentului, a fost ucis.

Presa ucraineană menționa că în confruntările cu forțele ucrainene în zona menționată, grupurile tactice de nivel batalion ale regimentelor ruse de tancuri 6 și 239 au suferit pierderi grele și s-au retras pe poziții defensive.

Nexta TV publica o fotografie a lui Zaharov alături de Vladimir Putin, cu mențiunea că ofițerul fusese decorat de acesta în 2016, pe când avea gradul de maior.

Serghei Poroknia

Colonelul Serghei Poroknia, comandantul Brigăzii a 12-a din Rusia, cu sediul la Ufa, a fost ucis în Ucraina, anunțul fiind făcut de postul rusesc KP-Ufa care transmitea că ofițerul a fost ucis în timpul unei „operațiuni speciale” în Ucraina.

Informația a fost confirmată pe rețelele sociale de unii dintre colegii săi militari ruși.

Serghei Suharev

Colonelul Serghei Suharev, din Regimentul 331 de parașutiști din Kostroma, și adjunctul său, maiorul Serghei Krîlov, au fost uciși în luptă în Ucraina, anunța televiziunea de stat din Rusia.

Regimentul lui Suharev a luptat contra ucrainenilor în zona orașului Ilovaisk din Donbas în 2014, a declarat Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională (Stratcom) al Ucrainei într-un comunicat, citat de The Independent. 

Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko a spus că Suharev a fost „responsabil pentru masacrul Ilovaisk din 2014”.

Aleksei Șarov

Colonelul Aleksei Șarov ar fi fost ucis de forțele ucrainene în timpul asediului asupra orașului Mariupol.

Șarov a fost comandantul Brigăzii marine 810 a armatei ruse. 

Moartea lui a fost anunțată e purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratciuk, într-o postare pe Telegram și de mai multe instituții de știri ucrainene.

Dmitri Dormidontov

Locotenent-colonelul Dmitri Pavlovici Dormidontov, comandantul unei divizii de artilerie de rachete, a fost ucis într-o explozie.

Potrivit unui raport comunicat în regiunea Tatarstan, în acel atac au fost omorâți trei ofițeri: un comandant de divizie, un comandant de batalion și un pilot.

Igor Jarov

Locotenent-colonelul Igor Jarov, șeful de stat major al unui regiment rus, a fost ucis în Ucraina, anunța presa din Rusia. El a fost decorat post-mortem cu Ordinul Curajului.

Denis Kurilo 

Colonelul Denis Kurilo a fost „lichidat” alături de peste 1.500 de soldați în timpul luptei de lângă Harkov, a anunțat armata ucraineană. 

„În luptele de lângă Harkov, Brigada 200 de infanterie motorizată a inamicului a pierdut două grupuri tactice la nivel de batalio și pe însuși comandantul brigăzii, colonelul Denis Kurilo. Numai Brigada 200 a pierdut peste 1.500 de militari”, a precizat armata ucraineană.

Kurilo și ceilalți soldați făceau parte din Brigada 200 de infanterie motorizată, cu sediul în Pecenga.

Anton Kuprin

Comandantul crucișătorului Moskva, Anton Kuprin, a murit după ce nava de război a fost scufundată de rachete ucrainene, a spus Ucraina.

Kuprin „a murit în timpul unei explozii și a incendiilor la bordul fostei nave amiral a flotei Mării Negre a Federației Ruse”, a declarat Anton Gherașenko, consilier al Ministerului de Interne de la Kiev.

Oficiali americani au confirmat că rachetele ucrainene au lovit nava rusă și au ucis marinari de la bord, numărul exact al lor nefiind încă precizat.

Denis Mejuev

Locotenent-colonelul Denis Mejuev, comandantul Brigăzii Motorizate Sevastopol a murit în Ucraina, potrivit informațiilor publicate de presa din Ucraina săptămâna aceasta.

Deși moartea sa nu a fost confirmată de Kremlin, mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale, inclusiv un poet și compozitor rus, au postat mesaje de doliu pentru moartea lui Mejuev.

Potrivit calculelor făcute de presă la momentul respectiv, ar fi cel de-al 40-lea ofițer de rang înalt care murit în cele 50 de zile de la declanșarea invaziei rusești. 

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău