Cum a fost achitat Ion Perju (Ziarul de Gardă)

  • 23 Ianuarie 2014 09:57
Cum a fost achitat Ion Perju (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 23 IANUARIE

În Ziarul Național, jurnalista Sorina Ștefârță scrie că lecțiile Kievului vor fi multe și îi vor atinge pe mulți. De la oficialii de la Bruxelles până la factorii de decizie de la Chișinău. Nu poți să ajungi până în pragul semnării unui Acord de Asociere cu UE și, doar după o lună și jumătate, chiar dacă nu ai semnat, să adopți niște legi care te aruncă înapoi în timp, în epoca URSS. Cert este că viitorii candidați la „mariajul european” - înainte de toate, Republica Moldova, care în 2014 urmează să treacă două teste majore, precum obținerea regimului liberalizat de vize cu UE și semnarea Acordului de Asociere - vor fi cernuți prin zeci de site și cercetați prin zeci de lupe. Ca nu cumva să se mai ardă o dată Europa…

Ziarul de Gardă scrie despre proiectul de modificare a Codului Electoral care prevede alegeri mixte, adică 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 - pe liste uninominale. Potrivit unor comentatori politici, alegerile s-au transformat în afaceri de partid, iar modificarea sistemului electoral nu salvează situația. Un sistem mixt, în condițiile unei societăți oligarhizate, nu poate da decât o și mai mare oligarhizare. Pe de altă parte, alții cred că sistemul electoral mixt are anumite beneficii. Cetățenii își vor putea cunoaște aleșii, iar candidații independenți vor fi mult mai activi în campanie. Un alt beneficiu ar fi accederea elitelor locale în parlament și, poate, cel mai important beneficiu ar fi posibilitatea de revocare a deputaților care-și uită promisiunile.

Alt subiect din Ziarul de Gardă - cum a fost achitat Ion Perju, polițistul care a lovit în aprilie 2009 în Valeriu Boboc. Judecătoarea Galina Moscalciuc își motivează decizia prin faptul că „actul de acuzare în privința inculpatului se bazează pe presupuneri și dubii”. Totodată, Ion Perju a declarat în instanță că a fost victima unei înscenări pusă la cale de Ruslan Saachian, fost șef al Poliției Criminale, care, în campania electorală din 2009, i-a cerut să-i spioneze pe liderii PLDM, partid aflat atunci în opoziție.

Ziarul de Gardă continuă să prezinte averile judecătorilor. În ediția de astăzi publicația scrie despre vila și afacerile lui Gheorghe Avornic din România. Proaspătul membru al CSM, votat și de deputați, din rândul profesorilor de drept, a negat în Parlament că ar deține proprietăți și firme în România. ZdG a avut acces la documente oficiale care demonstrează că Avornic a desfășurat mai multe afaceri pe teritoriul României. Actualmente, pe numele lui mai figurează o firmă cu sediul în Iași și o vilă în localitatea Lunca Jariștei din județul Buzău.

Timpul titrează că familia Voronin, implicată este într-un scandal în Azerbaidjan. Cuscrul fiului liderului Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin, Musa Pənahov, viceministru al Transporturilor din Azerbaidjan, a ajuns în vizorul presei într-un scandal legat de activitatea unei companii de telefonie mobilă „Azercell”. Acesta ar fi acoperit mai multe încălcări ale legii. Nepoata lui Vladimir Voronin, Ecaterina, fiica lui Oleg Voronin, s-a căsătorit în iunie 2011 cu fiul viceministrului Transporturilor din Azerbaidjan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău