Cum a ajutat UE cetățenii, dar și ONG-urile din R.Moldova, să aibă grijă de oamenii vulnerabili în timpul pandemiei

  • 17 Iunie 2020 13:14
Cum a ajutat UE cetățenii, dar și ONG-urile din R.Moldova, să aibă grijă de oamenii vulnerabili în timpul pandemiei

Uniunea Europeană rămâne aproape de cetățenii Republicii Moldova, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Partenerii europeni sunt gata să susțină R. Moldova pentru a ține sub control noul coronavirus și pentru a reduce din impactul economic negativ, afirmă ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Diplomatul a subliniat ajutorul oferit cetățenilor, dar și ONG-urilor care au grijă de oamenii vulnerabili în timpul pandemiei.

Pandemia de COVID-19 amenința la început să închidă temporar unele centre sociale cu servicii pentru persoanele cu nevoi speciale. Este și cazul centrului ”CasMed” din Bălți, care oferă servicii de îngrijire la domiciliu. Directorul executiv al ONG-ului, Natalia Postolachi spune că grație donatorilor au reușit să-i ajute în continuare pe oameni în dificultate. Au cumpărat echipamente pentru personalul medical, iar unele tipuri de servicii s-au mutat pe online.

Am reușit să cumpărăm materiale de protecție în cantități suficiente, ca personalul și beneficiarii să nu se contamineze cu COVID-19. Am continuat să oferim servicii de îngrijire la domiciliu. S-au prestat servicii online, dacă pentru psiholog a fost o provocare, atunci pentru un kinetoterapeut a fost o sarcină extrem de dificilă ca să-i învețe pe părinți cum să aplice anumite tehnici, cum să facă anumite exerciții. În prima luna, atenția era centrată pe instruirea părinților pentru a folosi Skype-ul sau Zoom-ul. Dar este extrem de dificil să faci reabilitare medicală la distanță”.

Și oamenii infectați cu HIV au putut să-și continue tratamentul, la fel grație suportului financiar și moral oferit de donatori, spune directorul Asociației „Inițiativa Pozitivă”, Ina Vutcariov.

„De la începutul pandemiei, peste o mie de oameni, HIV-pozitivi au putut să-și continue tratamentul. Am continuat să oferim servicii medicale pentru consumatorii de droguri și servicii de reabilitare deținuților. La Anenii Noi, centrul și-a continuat activitatea. Am primit mult suport financiar și moral.”

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko a subliniat munca societății civile și a cetățenilor în lupta cu noul coronavirus.

„Uniunea Europeană și statele membre au mobilizat toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a susține sistemul de sănătate public și pentru a atenua impactul economic pe care pandemia o are asupra R. Moldova, impact simțit în întreaga lume. În această situație, noi rămânem alături de cetățenii R. Moldova și îi susținem pe toți care vor să facă lucruri pentru a îmbunătăți situația. Obiectivul nostru este să susținem R. Moldova pentru a ține sub control acest virus, dar și să privim în viitor, ca să vedem cum prevenim impactul asupra economiei, societății. UE împreună cu instituțiile și statele membre au făcut mai mulți pași în susținerea donării echipamentelor de protecție”.

Diplomatul european a remarcat, de asemenea, că în această perioadă este foarte important ca oamenii să aibă acces la informații corecte și veridice, pentru a înțelege riscurile la care poate supune COVID-19 sănătatea și economia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău