Cu prilejul marcării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția de artă românească „Artiști pe mapamond”

  • 25 Martie 2023 11:00
Cu prilejul marcării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția de artă românească „Artiști pe mapamond”

Realizată prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță – managerul interimar al muzeului Brukenthal, expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor românești din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri și tehnici, scrie Radio Chișinău.

Printre cei peste 50 de artiști români, ale căror lucrări sunt expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), se numără George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Paul Neagu.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a spus pentru Radio de Chișinău că este o expoziție valoroasă prezentă de Ziua Unirii Basarabiei cu România:

„Ne-am dorit foarte mult ca această expoziție prezentată de Ziua Națională a Culturii la București să fie prezentă de Ziua Unirii Basarabiei cu România la Chișinău. Este un început simbolic pentru o itinerare pe care o dorim foarte lungă, și revenind la lucrări, sunt lucrări foarte valoroase care nu ar  fi fost posibile să le aducem atât de ușor aici dacă nu ar fi fost energia unei echipe atât de inimoasă, în primul rând a lui George Șerban, care ne-a pus la dispoziție această lucrări cu titlul gratuit, curatorului expoziției – Alexandru Chituță, și tuturor partenerilor instituționali din România și Rep. Moldova, care au făcut acest lucru, în primul rând gazdei acestei expoziții – Muzeului Național de Artă al Moldovei, care este foarte reprezentativă pentru arta românească, dar și pentru creativitatea în spațiul internațional al artiștilor români. Iată, dacă ne uităm pe simeze, vedem că arta românească a fost mereu racordată cu   curentele europene și lucrări care pot să fie prezente în cele mai expoziții sau muzee din lume”

Muzeul Național de Artă al Moldovei a primit o donație importantă din partea colecționarului George Șerban, a spus directorul instituției, Tudor Zbârnea:

„Am primit 16 stampe japoneze de xilogravură dintre care 9 din epoca Meiji și 7 din epoca Edo. Dar în afara de aceasta, încă 5 foi grafice: dintre care două gravuri de academicianul Mircea Dumitrescu, o gravură de Teodor Filip, iarăși un artist român important, cunoscut mai mult ca sculptor.

Despre expoziția „Artiști români pe mapamond”, directorul MNAM, Tudor Zbârnea, a subliniat că este foarte importantă prezența artiștilor prin operele expuse, mulți dintre aceștia fiind pentru prima dată în fața publicului de la Chișinău:

 „O parte dintre artiști lucrează în diferite țări. Nume sonore din arta românească, precum este Brauner, sau Marcel Iancu, George Apostu, Paul Neagu – un artist excepțional afirmat în occident, la Londra. Putem spune că e o expoziție care se cuvenea a fi îngrijită aici la Chișinău, pentru că artiștii de aici să o vadă, să înțeleagă cumva ce se produce în arta românească”.

Expoziția are o încărcătură simbolică, mai ales în aceste zile, a subliniat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu:

„Mă bucur că această expoziție emblematică a ajuns și la Chișinău, așa cum spunea și directorul Muzeului Național Brukenthal, expoziția prezintă artiști români de pe ambele maluri ale Prutului, ceea ce întărește faptul că împărtășim aceeași cultură, nu doar aceeași limbă și aceeași istorie. Mă bucur că iubitorii de artă din Rep. Moldova vor avea ocazia în aceste zile, cu o încărcătură istorică extrem de deosebită, să viziteze această expoziție”.

Expoziția va fi deschisă publicului până la 22 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău