Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? Rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R.Moldova (Revista presei)

  • 22 Iunie 2017 09:29
Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? Rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 22 iunie 2017

Ilan Șor, condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, dar eliberat din arest, titrează Ziarul de Gardă. Instanța a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după pronunțarea sentinței definitive. Ziarul de Gardă reține că sentința în dosarul Șor a fost pronunțată de judecătorul Andrei Niculcea, care a făcut parte și din completul care l-a condamnat la 9 ani de închisoare pe fostul premier Vladimir Filat. Andrei Niculcea a menționat că Șor urmează să fie eliberat din arestul la domiciliu, iar acesta trebuie să se prezinte la ședințe atunci când va fi citat.

Și Timpul anunță că Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în dosarul „Jaful Secolului”. Procurorii au cerut trimiterea primarului de Orhei după gratii pentru 19 ani. Ilan Șor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.

Timpul critică acțiunile de PR ale președintelui Dodon și scrie că acesta ar fi bun de  moderator la nunți. „În cele aproape șapte luni de mandat ne-a demonstrat cât de bun este, doar, la organizat festivaluri, conferințe de presă, unde distracția principală este jucatul cu focul… Tendințele președintelui de a fi tot mai mult în centrul atenției și de a organiza mereu ceva mă duc cu gândul că în curând va ajunge să modereze nunți, cumătrii și evenimente mondene”, scrie autoarea articolului.

Rămânând la activitățile președintelui, Timpul se întreabă: Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? – citând un articol de pe Mold-street, care scrie că „rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R. Moldova. Compania rusă de stat Gazprom a vândut în anul 2016, gaze Germaniei la un preţ mediu de 156,7 dolari pentru o mie de metri cubi. Preţul gazelor livrate în Germania, cu 20% mai mic decât în Moldova, potrivit  Mold-street. Moldova poate doar visa la astfel de preţuri, chiar dacă e parte din CSI, iar Gazprom este acţionar majoritar la întreprinderea Moldovagaz. Ultima nici nu mai face publice de aproape doi ani preţurile de achiziţie a gazelor, scrie Mold-Street. Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) relevă că anul trecut preţul de import a gazelor ruseşti a fost de 3.887 de lei (aproximativ 212 dolari USD - n. red) pentru o mie de metri cubi (fără TVA).

Toate instituțiile UE cer renunțarea la votul mixt în Republica Moldova – titrează MoldNova. Instituțiile Uniunii Europene critică intenția Republicii Moldova de a modifica sistemul electoral și susțin că Guvernul ar trebui să urmeze întocmai recomandările Comisiei de la Veneția. Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a dat de înțeles că Parlamentul va vota oricum proiectul de trecere la sistemul electoral mixt. Totodată, deputații Partidului Popular European, cei mai numeroși in Parlamentul European, cred că UE nu ar trebui să mai ofere bani Moldovei dacă în țară este modificat sistemul electoral, scrie portalul MoldNova.

Analistul politic „Expert-Group” Dionis Cenuşă afirmă că liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, prin vizita sa la Bruxelles a dat deschis de înţeles că „el este a treia puterea în stat şi cea superioară”, citim în Adevărul. Astfel, nefiind ales în vreo funcţie publică, Plahotniuc arată deschis că el este a treia putere în stat şi cea superioară, în paralel cu cea a Guvernului şi Parlamentului”, opinează Dionis Cenuşă. Potrivit expertului, este notabil faptul că Plahotniuc nu are nicio frică de a se poziţiona în centru chiar şi la Bruxelles, arătând de fapt cine conduce cu Moldova. „Este evident că Plahotniuc a mers la Bruxelles pentru a-şi umaniza imaginea, extrem de negativă pe care o are în capitala UE. Democraţii vor să vândă mai uşor votul mixt”, a conchis Cenuşă.

Adevărul îl citează pe omul politic Sergiu Mocanu, care atenționează că sistemul electoral mixt ar avantaja Rusia. Pe lângă un preşedinte pentru distracţia lui Putin, vor avea şi deputaţi din zone cu tendinţe separatiste – titrează publicația. Totodată, politicianul se arată convins că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral nu va fi votat, iar acest lucru ar fi devenit şi mai clar, odată cu vizita delegaţiei moldoveneşti la Bruxelles.

Și un fruntaș al PL anunță că PD ar putea RENUNȚA la schimbarea sistemului electoral: „Dodon înțelege asta și a decis să iasă cu prăjina” – titrează Ziarul Național, care îl citează pe fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. El  consideră că, după vizita de la Bruxelles, liderii Partidului Democrat (PD) ar putea să anunțe că renunță la schimbarea sistemului electoral. De asemenea, acesta spune că șeful statului Igor Dodon ar ști foarte bine despre asta și, din acest motiv, ar fi „ieșit cu prăjina” și a anunțat că pune câteva condiții pentru ca socialiștii să voteze trecerea la sistemul mixt.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
22,25 °C
cer senin
Umiditate:56 %
Vint:3,1 m/s
Thu
23 °C
Fri
23 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău