Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? Rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R.Moldova (Revista presei)

  • 22 Iunie 2017 09:29
Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? Rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 22 iunie 2017

Ilan Șor, condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, dar eliberat din arest, titrează Ziarul de Gardă. Instanța a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după pronunțarea sentinței definitive. Ziarul de Gardă reține că sentința în dosarul Șor a fost pronunțată de judecătorul Andrei Niculcea, care a făcut parte și din completul care l-a condamnat la 9 ani de închisoare pe fostul premier Vladimir Filat. Andrei Niculcea a menționat că Șor urmează să fie eliberat din arestul la domiciliu, iar acesta trebuie să se prezinte la ședințe atunci când va fi citat.

Și Timpul anunță că Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în dosarul „Jaful Secolului”. Procurorii au cerut trimiterea primarului de Orhei după gratii pentru 19 ani. Ilan Șor este învinuit că, în 2014, ar fi obținut prin înșelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată și de memorandumul Kroll.

Timpul critică acțiunile de PR ale președintelui Dodon și scrie că acesta ar fi bun de  moderator la nunți. „În cele aproape șapte luni de mandat ne-a demonstrat cât de bun este, doar, la organizat festivaluri, conferințe de presă, unde distracția principală este jucatul cu focul… Tendințele președintelui de a fi tot mai mult în centrul atenției și de a organiza mereu ceva mă duc cu gândul că în curând va ajunge să modereze nunți, cumătrii și evenimente mondene”, scrie autoarea articolului.

Rămânând la activitățile președintelui, Timpul se întreabă: Cu ce se ocupă Dodon la Moscova? – citând un articol de pe Mold-street, care scrie că „rușii vând Germaniei gaz mai ieftin decât R. Moldova. Compania rusă de stat Gazprom a vândut în anul 2016, gaze Germaniei la un preț mediu de 156,7 dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul gazelor livrate în Germania, cu 20% mai mic decât în Moldova, potrivit  Mold-street. Moldova poate doar visa la astfel de prețuri, chiar dacă e parte din CSI, iar Gazprom este acționar majoritar la întreprinderea Moldovagaz. Ultima nici nu mai face publice de aproape doi ani prețurile de achiziție a gazelor, scrie Mold-Street. Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) relevă că anul trecut prețul de import a gazelor rusești a fost de 3.887 de lei (aproximativ 212 dolari USD - n. red) pentru o mie de metri cubi (fără TVA).

Toate instituțiile UE cer renunțarea la votul mixt în Republica Moldova – titrează MoldNova. Instituțiile Uniunii Europene critică intenția Republicii Moldova de a modifica sistemul electoral și susțin că Guvernul ar trebui să urmeze întocmai recomandările Comisiei de la Veneția. Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a dat de înțeles că Parlamentul va vota oricum proiectul de trecere la sistemul electoral mixt. Totodată, deputații Partidului Popular European, cei mai numeroși in Parlamentul European, cred că UE nu ar trebui să mai ofere bani Moldovei dacă în țară este modificat sistemul electoral, scrie portalul MoldNova.

Analistul politic „Expert-Group” Dionis Cenușă afirmă că liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, prin vizita sa la Bruxelles a dat deschis de înțeles că „el este a treia puterea în stat și cea superioară”, citim în Adevărul. Astfel, nefiind ales în vreo funcție publică, Plahotniuc arată deschis că el este a treia putere în stat și cea superioară, în paralel cu cea a Guvernului și Parlamentului”, opinează Dionis Cenușă. Potrivit expertului, este notabil faptul că Plahotniuc nu are nicio frică de a se poziționa în centru chiar și la Bruxelles, arătând de fapt cine conduce cu Moldova. „Este evident că Plahotniuc a mers la Bruxelles pentru a-și umaniza imaginea, extrem de negativă pe care o are în capitala UE. Democrații vor să vândă mai ușor votul mixt”, a conchis Cenușă.

Adevărul îl citează pe omul politic Sergiu Mocanu, care atenționează că sistemul electoral mixt ar avantaja Rusia. Pe lângă un președinte pentru distracția lui Putin, vor avea și deputați din zone cu tendințe separatiste – titrează publicația. Totodată, politicianul se arată convins că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral nu va fi votat, iar acest lucru ar fi devenit și mai clar, odată cu vizita delegației moldovenești la Bruxelles.

Și un fruntaș al PL anunță că PD ar putea RENUNȚA la schimbarea sistemului electoral: „Dodon înțelege asta și a decis să iasă cu prăjina” – titrează Ziarul Național, care îl citează pe fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. El  consideră că, după vizita de la Bruxelles, liderii Partidului Democrat (PD) ar putea să anunțe că renunță la schimbarea sistemului electoral. De asemenea, acesta spune că șeful statului Igor Dodon ar ști foarte bine despre asta și, din acest motiv, ar fi „ieșit cu prăjina” și a anunțat că pune câteva condiții pentru ca socialiștii să voteze trecerea la sistemul mixt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău