Cu cât s-ar putea reduce amenzile aplicate pe timp de pandemie. Proiectul a fost aprobat în cadrul Comisiei juridice
-
30 Iunie 2020 12:53
Proiectul privind reducerea valorii amenzilor aplicate în perioada stării de urgență instituite din cauza COVD-19 a fost susținut în unanimitate de către membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Despre aceasta a anunțat autorul inițiativei, deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco.
„Fiind probabil conștienți de hotărârea Curți Constituționale care va declara neconstituționale prevederile legale în materie de amenzi oferite pe timp de pandemie, membrii Comisiei juridice (atât de la PSRM, cât și de la PD) au susținut proiectul de lege nr.261 pe care l-am înregistrat la 19 iunie 2020”, a menționat deputatul, într-un mesaj postat pe Facebook.
Proiectul de lege prevede:
1) Micșorarea cuantumului amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Dacă la moment acestea variază între 22500 și 25000 de lei pentru persoanele fizice și, respectiv, între 50000 și 75000 de lei pentru persoanele juridice, noi propunem ca acestea să se încadreze între 2000 și 5000 lei pentru persoanele fizice și între 10000 și 35000 de lei pentru persoanele juridice.
Dacă proiectul va fi votat, amenzile aplicate până la intrarea în vigoare a acesteia, dar asupra cărora sancțiunea aplicată nu este definitivă (de exemplu, a fost contestată de către contravenient) sau, deși este definitivă, nu a fost încă achitată de contravenient, se vor calcula conform cuantumului prevăzut în această inițiativă. Spre exemplu, o amendă aplicată în virtutea legii vechi în valoare de 22500 lei, ulterior amendamentelor propuse, va constitui 2000 lei.
2) Sancționarea cu amenzi mai mari dacă persoana săvârșește aceeași faptă contravențională în mod repetat. De exemplu, dacă persoana a încălcat normele pentru prima dată – va plăti amenda de 2000 de lei; pe când dacă aceeași faptă o comite din nou – cuantumul amenzii va constitui până la 25000 lei.
3) În proiect se concretizează că sancțiunile contravenționale survin pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente: Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
4) Se instituie obligația expresă ca Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate publică să fie permanent actualizate (mai ales dacă survine modificarea lor). Asta este necesar pentru ca ele să fie înțelese și aplicate mai ușor de către simplii cetățeni.