CSM va alege astăzi doi judecători la Curtea Constituțională. Olesea Stamate a spus cine nu ar trebui să facă parte din noua componență a Înaltei Curți

  • 30 Iulie 2019 08:12
CSM va alege astăzi doi judecători la Curtea Constituțională. Olesea Stamate a spus cine nu ar trebui să facă parte din noua componență a Înaltei Curți

Consiliul Superior al Magistraturii va alege astăzi doi judecători la Curtea Constituțională. La aceste funcții candidează 17 persoane, între care magistrați, foști judecători, avocați și profesori universitari.

Cu o zi înainte, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a făcut publică o notă de poziție adresată CSM, cu o lista a câțiva dintre candidați, care, potrivit ei, ”în mod cert, nu trebuie să se regăsească” în noua componență a Curții Constituționale.

Între aceștia se numără Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Andrei Coca și Domnica Manole, pe motiv că ei au fost excluși din concursurile organizate de Guvern și Parlament, unde de asemenea și-au înaintat candidaturile.

Olesea Stamate mai consideră imposibilă selectarea și numirea fostei judecătoare, Iulia Sîrcu, ”din motive legate de reputația profesională și dubii privind integritatea”, a avocatului Teodor Cîrnaț, deoarece a picat testul la poligraf la concursul pentru conducerea ANI, a fostei judecătoare, Tatiana Răducanu, ”ținând cont de multiplele cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO”, și a lui Ghenadie Eni, ”acuzat în presa că primit teren de la primărie concomitent cu examinarea unui dosar civil contra autorității locale privind prejudicierea unui antreprenor”.

O comisie parlamentară i-a desemnat pe fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, pentru a fi votați de Legislativ în funcțiile de judecători constituționali. Un concurs a fost anunțat și de Guvern, care de asemenea trebuie să desemneze doi judecători la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău