Croații votează pentru un nou parlament

  • 05 Iulie 2020 13:53
Croații votează pentru un nou parlament

Croații votează duminică în cadrul unor alegeri legislative anticipate, pe fondul unei recrudescențe a epidemiei de coronavirus și în așteptarea unui rezultat strâns între cele două mari blocuri politice, informează dpa, citată de AGERPRES.

Potrivit sondajelor, coaliția condusă de social-democrați (SDP, în opoziție) ar urma să câștige cele mai multe mandate, însă Uniunea Democrată Croată (HDZ, conservatoare, aflată la guvernare) s-ar putea afla într-o poziție mai bună pentru a găsi aliați.

Fostul cântăreț Miroslav Skoro și a sa formațiune de extremă dreapta, Mișcarea pentru Patrie, sunt creditați cu ocuparea poziției a treia, fiind văzuți drept partener natural pentru HDZ.

Este de așteptat ca mai multe partide mai mici să treacă pragul electoral de 5% și să câștige câteva din cele 140 de mandate din 10 circumscripții electorale.

Premierul Andrej Plenkovic a devansat alegerile cu câteva luni pentru a profita de ceea ce a părut a fi un bun rezultat în stoparea COVID-19. Însă au apărut noi focare de coronavirus, iar HDZ a pierdut în sondaje avantajul minim pe care îl avea în fața SDP.

Joi, Plenkovic a declarat cotidianului Jutarnji că epidemia este sub control și și-a exprimat încrederea că se va afla în postura de a forma un nou guvern.

Alegătorii trebuie să poarte măști când intră în secțiile de votare și să-și aducă propriile pixuri pentru a completa buletinele de vot. Alegătorii care se află în carantină sau în autoizolare au posibilitatea de a vota prin intermediul unei persoane cu drept de vot pe care o autorizează.

Viitorul guvern se va confrunta rapid cu provocări uriașe, îndeosebi legate de declinul economic provocat de pandemie. Croația depinde în mare măsură de turism, una dintre cele mai greu lovite industrii.

Aproape 3,8 milioane de croați sunt chemați să voteze. Urnele s-au deschis 7 dimineața și se vor închide la ora locală 19:00. La scurt timp după închiderea urnelor, sunt așteptate exit-poll-urile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău