Croația a expulzat 24 de membri ai Ambasadei Rusiei la Zagreb ca formă de protest față de ”agresiunea brutală” a Moscovei împotriva Ucrainei

  • 11 Aprilie 2022 17:35
Croația a expulzat 24 de membri ai Ambasadei Rusiei la Zagreb ca formă de protest față de ”agresiunea brutală” a Moscovei împotriva Ucrainei

Croația a anunțat că expulzează 18 diplomați ruși și șase membri ai personalului ca urmare a ”agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei și a numeroaselor crime de război comise” de forțele invadatoare.

Potrivit unui comunicat al MAE croat, citat de CaleaEuropeana.ro, ambasadorul rus din această țară a fost deja înștiințat cu privire la decizia adoptată de Zagreb.

Ambasadorului rus i s-a prezentat o notă prin care Rusia este informată, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, cu privire la decizia Croației de a reduce numărul personalului diplomatic și administrativ de la Ambasada Rusiei la Zagreb la nivelul Ambasadei Croației la Moscova.

În notă se solicită ca 18 diplomați și șase membri ai personalului administrativ de la Ambasada Rusiei (24 de angajați în total) să părăsească Croația.

”Rusia a fost din nou invitată să înceteze imediat toate activitățile militare și să își retragă trupele de pe întregul teritoriu ucrainean, precum și să asigure rutele de evacuare și coridoarele umanitare. S-a subliniat faptul că Croația se așteaptă ca cei responsabili de crime de război să fie aduși în fața justiției”, mai este precizat în comunicatul mai sus amintit.

Decizia Croației se înscrie în linia de acțiune a mai multor țări europene, dar a Uniunii Europene.

Amintim că Bruxelles-ul a decis expulzarea a 19 diplomați Ruși pentru încălcarea Convenției de la Viena, în aceeași zi în care Grecia luat o măsură similară cu privire la 12 diplomați ruși.

Să nu uităm că și România a decis declararea ca persoane non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. 

Anterior, Italia, Spania și Suedia expulzaseră 58 de diplomați ruși acuzați de spionaj, în vreme ce Franța, Germania și Danemarca adoptase aceleași măsuri cu privire la 90 de diplomați ruși: 35 de la Paris, 40 de la Berlin și 15 din Copenhaga.

Mai mult, la mijlocul lunii martie, Polonia a decis expulzarea a “45 de spioni ruși care se dădeau drept diplomați”.

Diplomatul cu cel mai înalt rang expulzat până acum este ambasadorul rus în Lituania, țările baltice fiind, de altel, cele care au dat startul acestor acțiuni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău