CRIZA IMIGRANȚILOR. De ce statele din Golf nu primesc refugiați

  • 07 Septembrie 2015 10:51
CRIZA IMIGRANȚILOR. De ce statele din Golf nu primesc refugiați

Multe țări europene au fost criticate pentru felul în care au gestionat criza imigranților.

Organizațiile neguvernamentale atrag însă atenția că vinovate sunt și statele bogate din Golf. Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Kuweitul sunt doar patru exemple de țări care, deși sunt mult mai aproape de zona de conflict din Siria și Irak și ar avea posibilitatea să găzduiască refugiați, nu au oferit azil, transmite Digi24.

Potrivit publicației Washington Post, care citează oficiali ai organizațiilor Human Rights Watch și Amnesty International, statele arabe bogate din Golful Persic nu au făcut nimic pentru a-i ajuta pe refugiații din Siria și celelalte țări din vecinătate afectate de război.

Concret, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman și Bahrein nu au oferit niciun loc de adăpost pentru refugiații din Siria. Este un lucru șocant, dacă ne gândim că vorbim de țări bogate, iar toate aceste state nu sunt total străine de războiul civil din Siria.

Arabia Saudită, Qatarul, Emiratele Arabe Unite și Kuweitul au trimis milioane de dolari sprinjin financiar rebelilor care vor îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

„Fac foarte puțin în ceea ce privește imigranții. De fapt nu au niciun fel de politică în ceea ce-i privește pe refugiați, nu primesc refugiați. Dacă încerci să te strecori și te prind, te expulzează”, susține Joshua Landis, directorul Centrului pentru Orientrul Mijlociu.

Amensty International atrage atenția că poate este momentul ca aceste state să își schimbe politica în ce privește migrația. Lucru care a generat discuții aprinse pe rețelele de socializare. Pe Twitter, un grup de discuții intitulat #Găzduirea refugiaților sirieni este o datorie a Golfului, a devenit principalul forum care exprimă indignarea resimțită de numeroși arabi.

Politica statelor bogate din Golf privind migrația are și explicații. „În primul rând, sunt deja supraaglomerate cu străini. 50% dintre cei care locuiesc în acesta state din Golf sunt străini. În state precum Emiratele Arabe Unite, 88% dintre locuitori sunt străini, 85% în Kuweit, 70% în Bahrain, 32 în Arabia Saudită. Sunt sufocați de străini, forță de muncă străină, cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dar se tem că străinii ar putea să preia controlul. Deci, există o structură legală foarte strictă în ceea ce privește forța de muncă străină, dar nu îi lasă pe refugiați să vină în țară”, explică Joshua Landis, directorul Centrului pentru Orientrul Mijlociu.

Potrivit presei occidentale, ar fi totuși incorect să se spună că statele Golfului au rămas complet indiferente la soarta refugiaților sirieni. Potrivit organizației Chatham House, principala țară arabă donatoare pentru refugieții sirieni este Kuwaitul, pe locul al patrulea, la nivel internațional, după Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se află și ele în topul primelor zece state donatoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău