Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii
-
20 Octombrie 2021 12:30
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri în plenul Parlamentului European că va prezenta la începutul anului 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei pentru a ajuta statele membre în propriile lor contacte în domeniul energiei.
Șefii de stat sau de guvern se reunesc joi și vineri pentru a discuta despre securitatea cibernetică, situația din Belarus și Afganistan, dar și despre criza energetică, provocată de redresarea economică ce a dus la creșterea cererii de energie pe piața internațională.
„Prețul gazelor este ciclic și este stabilit de piețele globale. Din cauza creșterii prețului la gaze, multe familii se confruntă cu problemele, iar întreprinderile riscă să se închidă. Costurile producerii energiei solare sunt de zece ori mai scăzute decât erau acum zece ani. Și chiar și energia eoliană – care este, prin definiție, mai volatilă – este astăzi cu 50% mai ieftină decât în urmă cu zece ani. Aceste două fapte ne arată că tranziția către energia verde nu este vitală doar pentru planeta noastră, ci și pentru economia noastră și pentru reziliența la șocurile prețurilor la energie”, a explicat von der Leyen, care a participat la o dezbatere organizată de Parlamentul European în preambulul summitului Consiliului European.
În contextul în care Europa este „dependentă de importurile de gaz”, lucru care o face vulnerabilă, președinta Comisiei Europene a subliniat importanța „diversificării furnizorilor” și menținerea gazului ca soluție de tranziție către energia verde.
Astfel, aceasta a prezentat măsurile pe care Comisia Europeană le are în vedere pe termen scurt si mediu.
„Prioritatea noastră este de a acorda ajutor familiilor și întreprinderilor vulnerabile. Unele măsuri pot fi luate foarte rapid, în conformitate cu normele actuale ale UE. Printre acestea se numără scutirea întreprinderilor – în special a IMM-urilor – prin intermediul ajutoarelor de stat, al sprijinului orientat către consumatori și al reducerilor taxelor și impozitelor pe energie. În medie, o treime din prețul angro al energiei este stabilit de piață, o treime depinde de taxele de infrastructură și o treime de taxele naționale și regionale. Acesta este un domeniu în care statele membre pot acționa foarte rapid. Și 20 dintre ele acționează deja”, a detaliat Ursula von der Leyen.
Pe termen mediu și lung, Uniunea Europeană va acționa ”în cinci domenii cheie”: consolidarea supravegherii piețelor de gaze și de carbon, evaluarea funcționării pieței de energie electrică, abordarea problemelor legate de volatilitatea prețurilor, stabilirea unor contacte cu furnizori străini de gaze, analizarea problemei privind stocarea gazelor, investiții în energii regenerabile.
„În prezent, nu există un cadru la nivel european pentru rezervele strategice de gaz, așa cum avem pentru petrol. Am putea să ne pregătim mai bine, de exemplu prin testarea periodică a capacității noastre de stocare și de reacție. Vom explora, de asemenea, potențialul de a achiziționa în comun gaz de pe piața globală. O abordare europeană comună poate avea un efect de pârghie pozitiv”, a mai spus președinta Comisiei Europene.
Făcând trimitere la nevoie de a accelera investițiile în energie regenerabilă, ce reprezintă ”o asigurare împotriva creșterii prețurilor la energie, ajută la reducerea dependenței noastre de importuri și face ca economiile și societățile noastr să fie mai reziliente la criză”, Ursula von der Leyen a deplâns obstacolul major ”reprezentat de obținerea autorizațiilor” în acest domeniu.
„Este nevoie în medie de șase până la șapte ani pentru a obține aprobarea unei turbine eoliene. Acest lucru trebuie să se schimbe. Comisia va prezenta anul viitor orientări privind acordarea de autorizații, în cadrul Directivei privind energia regenerabilă. Cooperarea cu Parlamentul European și cu Consiliul va fi crucială”, a completat oficialul european.
Comisia Europeană a adoptat deja o comunicare privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.
Comunicarea include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare.
Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice.