Criza din Ucraina: NATO și UE au acționat prea lent, potrivit experților ucraineni
-
13 Mai 2014 18:56
Alianța Nord Atlantică cât și Uniunea Europeană au acționat prea lent și în cea mai mare parte mai mult la nivel de declarații decât de acțiuni concrete în raport cu Federația Rusă, în cazul crizei din Ucraina.
De această părere sunt mai mulți experți ucraineni care au participat, alături de reprezentanți ai societății civile și mediului academic din Republica Moldova, la o masă rotundă privind impactul situației din țara vecină asupra Parteneriatelor Alianței Nord Atlantice.
Pentru a preveni scenarii similare celor în cazul alipirii unor teritorii ucrainene la Rusia, autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă o comunicare stabilă cu populația, și să restricționeze activitatea actorilor din Federația Rusă în instituțiile sale de stat sau private. Sunt câteva dintre recomandările făcute de către directorul Centrului de Informare și Cercetare pentru Securitate Internațională și Cooperare Euroatlantică din Donețk, Ucraina, Valerii Cravcenco.
”Pentru Federația Rusă este simplu să destabilizeze situația într-o țară în care instituțiile de stat sunt slabe, în care locuitorilor nu li s-a cultivat simțul patriotismului și primesc salarii mici. În asemenea caz, Rusia își trimite soldații în această țară, și nimeni nu va îndrăzni să îndrepte arma spre ei. Iată de ce, cât mai curând posibil, autoritățile de la Chișinău trebuie să întreprindă cât mai multe măsuri pentru a consolida populația din întreaga republică, și să-i se explice ce înseamnă Alianța Nord-Atlantică, și ce măsuri prevede această organizație pentru a-și apăra membrii.”
La rândul său, vicedirectorul Centrului din Donețk Andrei Karacuț a menționat că Republica Moldova nu trebuie să permită ca diferite instituții de stat sau private să fie controlate de Rusia, pentru că în acest caz există o mare amenințare pentru securitatea statului, care, pe moment, nu este conștientizată, sau este ignorată.
Problema principală care a dus la scindarea populației ucrainene a fost lipsa simțului de patriotism, pentru că ucrainenii, de obicei, nu se identifică drept ucraineni, ci în funcție de regiunea în care locuiesc. Deci autoritățile de la Chișinău trebuie să întrețină un dialog continuu cu populația, să întreprindă diverse măsuri care să demonstreze oamenilor că ei, totuși, reprezintă o unitate mult mai puternică decât provocările care apar din exterior. În așa fel, R. Moldova va putea ține piept provocărilor din Rusia. Din păcate, în Ucraina, în special în partea de Est, o asemenea unitate noi nu avem.
Potrivit experților ultimul sondaj de opinie dat publicității în Ucraina, 36 la sută din populația Ucrainei își dorește afilierea la NATO, în creștere cu aproape 10 la sută față de anul trecut. 41 de procente nu își doresc acest lucru. Totodată, Uniunea Europeană este susținută de 52,4 la sută din populație, în timp ce Uniunea Vamală de doar 18 procente. 21 la sută dintre ucraineni nu-și doresc afilierea cu vreuna dintre cele două structuri.