CRIZĂ, criză, CriZă sau „Ce se mai întâmplă în țară?” (Revista Presei)

  • 19 Noiembrie 2015 10:04
CRIZĂ, criză, CriZă sau „Ce se mai întâmplă în țară?” (Revista Presei)

Revista presei din 19 noiembrie

Ziarul Național preia un articol privind revizuirea politicii de vecinătate a UE care se referă și la RM: „Sărăcia, corupția și proasta guvernare sunt o sursă de insecuritate” – titrează publicația. Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat principalele linii ale revizuirii politicii europene de vecinătate (PEV), definind noua abordare a Uniunii în ceea ce-i privește pe vecinii săi de la est și sud.

Timpul publică un editorial semnat de George Simion care se întreabă dacă ”este posibil un guvern comun” al României și Republicii Moldova, în actuala situație din cele două state. Autorul opinează că un Guvern comun fără Unire e aproape imposibil de realizat acum, cu legile actuale, cu parlamentarii actuali. Potrivit autorului, guvernul comun este o formă politicoasă de a spune: noi am schimbat patru guverne într-un an, hai să ne unim că e clar că nu mai e nimic altceva de făcut. Guvernul comun este cerut la nivel de oameni, cum erau invocate mai anul trecut drumurile, salariile sau justiția. Ușor-ușor toate componentele statului România sunt privite cu ochi buni la Chișinău, constată Timpul.

Tiraspolul se zbate între șansele UE și dependența de Moscova, titrează Adevărul. Publicația amintește că Preferințele Comerciale Autonome cu regiunea Transnistreană vor înceta pe 1 ianuarie 2016 și nu vor fi reluate în niciun caz, însă, Uniunea Europeană poartă discuții cu Chișinăul și Tiraspolul pentru găsirea unei modalități de aplicare a Acordului de Liber Schimb și în stânga Nistrului. Tiraspolul trebuie să decidă dacă vrea sau nu aplicarea Acordului de Liber Schimb pe teritoriul controlat de el, însă ar trebui să o facă în așa mod ca să nu supere Moscova. Discuțiile sunt purtate pentru a fi găsite condiții favorabile pentru întreprinderile transnistrene.

Portalul Mold-street.com relevă cum compania nașului lui Vlad Filat a fost favorizată de Vamă. Consiliul concurenței a constatat că Serviciul Vamal a încălcat legislația prin crearea de situații privilegiate unor întreprinderi prestatoare a serviciului de terminal vamal, printre care și Lusmecon SA controlată de familia lui Anatol Ghilaș, naș al ex-premierului, scrie mold-street.com.  

Ziarul de Gardă scrie despre beneficiile de care au profitat, în ultimii doi ani, angajații Întreprinderii de Stat „Moldatsa”, mulți dintre care sunt rude ale unor persoane cu funcții de decizie în stat.

Aceeași publicație are în ediția de astăzi un interviu cu judecătorul și membrul Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, despre problemele din sistem, dar și despre rolul oamenilor în lupta anticorupție.

De asemenea, în ediția de astăzi a ZdG, aflați cine sunt politicienii care dețin cele mai importante posturi de televiziune din țară, de ce majorarea tarifului la gaz are la bază o hotărâre ilegală, cum este percepută Uniunea Europeană de către cetățenii din partea stângă a Nistrului, iar la rubrica Oameni regăsiți istoria celor „două inimi gemene” ale neamului românesc, Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău