Criticul de teatru și muzeograful Gheorghe Cincilei ar fi împlinit 85 de ani

  • 21 Septembrie 2021 08:31
Criticul de teatru și muzeograful Gheorghe Cincilei ar fi împlinit 85 de ani

Muzeograful, criticul de teatru și scriitorul Gheorghe Cincilei, manager de bibliotecă, militant al mișcării de eliberare națională, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1936, în satul Chetrosu, județul Soroca. A absolvit Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea Filologie Română și Limbi Străine în 1959. În 1971 a susținut doctoratul la Institutul de Artă Teatrală „A. V. Lunacearski” din Moscova scrie sursa citată.

Activitatea și-a început-o în calitate de actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți (1957-1958), ulterior a fost redactor-șef la Direcția de arte a Ministerului Culturii (1961-1963). Între anii 1963-1964 a deținut funcția de director al Bibliotecii Republicane de Stat (azi Biblioteca Națională). În condițiile sistemului totalitar comunist a militat pentru restructurarea acestei instituții și revenirea la valorile naționale. În acea perioadă a fost fondat Clubul Literar ,,Miorița” pe lângă Bibliotecă, avându-i susținători pe bibliograful Vlad Chiriac și Mihai Cimpoi, pe atunci student.

Cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani ai RSSM, Biblioteca, împreună cu directorul Camerei Naționale și un reprezentant de la București, au organizat o expoziție de carte tipărită în România. Toate volumele expuse au rămas în colecția Bibliotecii Republicane. Ulterior a fost învinuit în mod deschis de naționalism românesc și destituit. A fost omul acțiunii pentru crearea patrimoniului național tipărit.

Potrivit ”Calendarului Național”, Gheorghe Cincilei este fondatorul și directorul Muzeului Național de Literatură Română „M. Kogălniceanu” (1965-1970). Și-a dat străduința pentru a crea un muzeu model, pentru valorificarea moștenirii literare prin organizarea unor expoziții în raioanele și orașele republicii, în regiunile Cernăuți și Odesa, prin stabilirea contactelor cu scriitorii și rudele celor dispăruți, inclusiv din România. Însă concursurile de creație, organizarea caselor-muzeu „Alexandru Donici” (satul Donici, Orhei, 1966), „Alexei Mateevici” (comuna Căinari, Căușeni, 1968), seratele literar-muzicale ș. a. displăceau organelor comuniste, din care cauză a părăsit postul de director. O bună parte din colecțiile muzeului literar a fost sustrasă și nimicită de cenzură.

Pasionat de muzeologie, a înființat Muzeul Teatrului Național, muzee locale la Briceni, Ocnița, Călărași, Edineț, Dondușeni ș. a. A creat, pe lângă Teatrul Academic de Stat „A. S. Pușkin” (actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”), un muzeu, în care au foste expuse relicve de neprețuit din istoria aceste instituții. A scris și a editat o carte, apărută în 1982 la Chișinău cu titlul „Teatrul Moldovenesc Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți”. În 1977 Consiliul Uniunii Scriitorilor din nou îi propune postul de director al Muzeului Literaturii Române ,,M. Kogălniceanu”. S-a consacrat vieții teatrale, a publicat numeroase profiluri de artiști, valoroase studii și cercetări consacrate teatrului. Despre acestea ne vorbesc și posturile pe care le-a ocupat: funcționar la Uniunea Teatrală (1974-1989), profesor la Institutul de Arte (1991-1997), președinte al Ligii Criticilor Teatrali și cele peste 200 de publicații.

Gheorghe Cincilei s-a stins din viață la 1 septembrie 1999, la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău