Critici dure la adresa noului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Radu Marian respinge acuzațiile și vine cu laude la adresa lui Spînu

  • 20 Iulie 2023 09:22
Critici dure la adresa noului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Radu Marian respinge acuzațiile și vine cu laude la adresa lui Spînu

Critici dure la adresa noului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Ex-deputatul Octavian Țîcu califică revenirea lui Andrei Spînu în Guvern drept o bătaie de joc la adresa cetățenilor și un eșec al președintelui Maia Sandu. De cealaltă parte, vicepreședintele PAS, Radu Marian, dă asigurări că premierul Dorin Recean a fost cel care a propus revenirea lui Andrei Spînu în Guvern, pentru a crește eficiența ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar insinuările că ar exista un șantaj din partea lui Spînu sunt minciuni, notează IPN.

Ex-deputatul Octavian Țîcu spune că procuratura ar trebui să verifice legalitatea acțiunilor lui Andrei Spînu din perioada când exercita funcția de vicepremier. De asemenea, Țîcu califică revenirea lui Spînu în Executiv drept o lovitură de imagine pentru partid și o batjocură la adresa cetățenilor.

„M-a revoltat profund această numire. Este o prima mare înfrângere a Maiei Sandu în propriul ei partid. De Andrei Spînu trebuie să se ocupe organele statului, care trebuie să investigheze cazul semnării unui acord criminal cu Gazprom și nu doar din raționamentul că am plătit gaz scump, dar și pentru că acești bani s-au dus la regimul Putin. Atât banii cetățenilor Republicii Moldova, cât și banii pe care i-a dat Uniunea Europeană. Atunci s-a produs ceea ce trebuia să se producă, s-au retras doi miniștri care au falimentat în reformele pe care și le-au asumat. Mă refer la Litvinenco și Spînu. Revenirea lui Spînu este de-a dreptul bătaie de joc pentru că asta arată că acest om, în dorința de a-și repara imaginea sau împins de alte interese, a pus întregul partid PAS într-o situație extrem de jenantă. Ne întrebăm ce are în mânecă Andrei Spînu de a ajuns s-o șantajeze pe președinta Maia Sandu?”, a spus Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, vicepreședintele PAS, Radu Marian, vine cu laude la adresa lui Andrei Spînu și spune că acesta este un profesionist care a reușit scoaterea Republicii Moldova din dependența energetică față de Federația Rusă.

„În calitate de vicepreședinte PAS, spun cu toată certitudinea că inițiativa a venit de la prim-ministru. El e responsabil de performanța Guvernului și dacă crede că anumite ministere pot fi mai eficiente, el vine cu propuneri la fracțiune. Toate insinuările că ar exista un șantaj sunt minciuni. În orice democrație se fac remanieri. Mi se pare un proces firesc. Andrei Spînu este unul dintre cei mai buni organizatori, a demonstrat rezultate remarcabile în domeniul infrastructurii când a fost ministru. 350 de kilometri de drum. Satul European, cel mai mare proiect de infrastructură locală. Pe domeniul energetic, în sfârșit, după 30 de ani nu mai suntem dependenți de Federația Rusă”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

„De obicei, remanierile guvernamentale au loc pentru a ridica eficiența actului de guvernare. Dar la noi, oficialii au fost foarte lapidari în explicații. Dacă judecăm doar după reacția presei, aceste remanieri mai degrabă au adus probleme imaginii guvernării, decât invers, să aducă un plus de imagine. Sperăm că noii miniștri repede vor da dovadă de performanțe ca să acopere acest gol de imagine. Problema principală e în zona ministrului Spînu, sunt probleme de imagine și de explicații. A câta oară constatăm că guvernarea șchiopătează la capitolul informarea societății”, a conchis comentatorul politic, Anatol Țăranu.

La 17 iulie, președintele Maia Sandu a semnat decretele prin care au fost numiți trei noi miniștri în Guvernul Recean. Astfel, Secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Andrei Spînu, a fost numit ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a fost numit ministru al Educației și Cercetării, iar colonelul Adrian Efros, șeful Centrului de gestionare a Crizei, a fost numit ministru al Afacerilor Interne

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău