Cristina Lesnic: În circumstanțe extraordinare sunt necesare soluții extraordinare

  • 01 Aprilie 2020 12:30
Cristina Lesnic: În circumstanțe extraordinare sunt necesare soluții extraordinare

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, susține că acum prioritatea Chișinăului în raport cu Tiraspolul este de a depăși epidemia de coronavirus și nu se dorește ca situația să fie politizată. Ceea ce interesează astăzi cetățeanul este confortul său psihologic, medical, social în societate. Acele măsuri de încredere care sunt aplicate și sunt orientate către cetățeni au demonstrat că, iată, într-o situație de criză, ar fi mai multe lecții de învățat.

„Am menționat că, exact în datele de 16 martie și 17 martie, atunci când a fost declarată situația de urgență, atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au început cu măsuri similare de protejare a persoanelor pentru a depăși sau, cel puțin, a sensibiliza că trebuie să fim pregătiți pentru un regim special: de protejare față de sine, de protejare față de cei din jur, igienă, auto-izolarea, la fel și modul de a păstra distanța socială. Este evident faptul că situația sau datele statistice care sunt astăzi la moment diferă între Chișinău și Tiraspol. După două săptămâni, constatăm că măsurile care sunt aplicate de către Comisia pentru Situații Excepționale devin din ce în ce mai severe, iar noi pledăm pentru faptul ca acele măsuri care sunt adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale să fie aplicate pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a declarat vicepremierul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Comunicarea dintre Chișinău și Tiraspol nu este doar în format scris. Este și în convorbiri telefonice regulate. La fel, această comunicare se menține și cu partenerii din formatul 5+2, pentru a putea gestiona corect situația de criză în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza acestei pandemii, a precizat Cristina Lesnic.

După închiderea de către Ucraina a frontierei, au parvenit multiple solicitări cu privire la importul produselor alimentare și a medicamentelor în regiunea transnistreană. „Și atunci noi am fost nevoiți să reacționăm operativ în ceea ce privește, pe de o parte, să avem o comunicare foarte bună cu toți primarii, președinții de raioane, cu locuitorii din Zona de Securitate – aș vrea să reamintesc că, atunci când vorbesc de Zona de Securitate, am în vedere 20 de kilometri de la linia administrativă. Iar pe de altă parte, să ne îngrijim și de cetățenii Republicii Moldova care se regăsesc în regiunea transnistreană”, a notat vicepremierul.

Cristina Lesnic s-a referit și la procesarea testelor la COVID-19. În regiunea transnistreană sunt transmise aceste teste, iar probele prelevate sunt aduse pentru confirmare la laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Chișinău.

În ceea ce privește activitatea economică, în general, și agenții economici din regiunea transnistreană care sunt înregistrați la Chișinău, Cristina Lesnic a spus că, potrivit datelor actualizate la 1 martie 2020, sunt 550 de agenți economici cu caracter permanent care operează în regiunea transnistreană. De asemenea, sunt 1 631 de agenți economici care sunt înregistrați provizoriu. Ambele categorii au sediul în regiunea transnistreană și pot opera pe deplin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău