Cristian Leon-Țurcanu, despre programul de perfecționare a limbii române, destinat profesorilor din R. Moldova: „Am găsit sprijin necondiționat de la universități de prestigiu din România”

  • 11 Iulie 14:20
Cristian Leon-Țurcanu, despre programul de perfecționare a limbii române, destinat profesorilor din R. Moldova: „Am găsit sprijin necondiționat de la universități de prestigiu din România”

Al doilea grup de profesori din regiunea găgăuză, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți, urmează să participe, în România, la cursuri de perfecționare a limbii române. Cursul va dura două săptămâni, și se va desfășura, în perioada 17-31 iulie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acțiunea este organizată la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova și a Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației de la București, transmite Radio Chișinău.

Cursul de vară va oferi celor 53 de profesori participanți posibilitatea să se aprofundeze în studiul limbii și literaturii române, să participe la prelegeri susținute de personalități academice notorii și să ia parte la activități culturale.

Profesoara de limbă și literatură română de la liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Violeta Tolstenco, spune că dreptul de a cunoaște cultura românească și de a vorbi limba română este unul istoric.

„Apreciem faptul că am fost onorați de a particpa în cadrul programului menționat. Avem certitudinea și marea încredere în ceea ce vom învăța pentru a transmite, în continuare, la lecțiile de limba și literatura română, istoria românilor și universală, geografie, chimie. Toate cele care urmează să fie învățate le vom aplica la clasele noastre de elevi în limba noastră, limba cea română”, a menționat profesoara.

Comparativ cu primul grup, cel de-al doilea este compus din profesori care predau și alte discipline decât limba și literatura română, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Primul grup a mers în România la câteva universități - la Iași, Timișoara, Brașov - și a venit cu impresii foarte bune. Astfel, am certitudinea că și experiența voastră de două săptămâni, la Iași, o să fie una memorabilă. Apreciem mult că în cadrul acestui grup nu avem doar profesori de limbă română, cum a fost în cazul primului grup, dar avem și profesori de alte discipline, care „cochetează” cu ideea de a preda în limba română sau deja o fac pentru disciplina de bază pe care o predau la școală”, a spus Dan Perciun. 

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu, i-a felicitat pe profesorii care au luat decizia să participe la acest program și le-a urat să revină „și mai doritori să învețe tinerele generații în limba română”.

„Mă bucur că am găsit sprijin necondiționat de la universități de prestigiu din România, universitățile care vă găzduiesc pe dumneavoastră. În cazul dat, vorbim concret de universitatea din Iași, dar în acest proiect sunt implicate și alte universități. Este un proiect frumos, pe care îmi doresc foarte mult să-l putem continua anul viitor și să avem mai multe locuri pentru cadrele didactice și universitare interesate să-și perfecționeze cunoștințele de limbă română, în România”, a declarat Cristian Leon-Țurcanu. 

Amintim că, primul grup de profesori a plecat în România în perioada 16 iunie – 10 iulie și a fost constituit din 57 de profesori.

Citiți șiFOTO | 57 de profesori din R. Moldova pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională. Ambasadorul României: „Astăzi este prima grupă care pleacă în România. Vor mai urma alte două grupe”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău