FOTO | 57 de profesori din R. Moldova pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională. Ambasadorul României: „Astăzi este prima grupă care pleacă în România. Vor mai urma alte două grupe”
-
13 Iunie 12:20
Un grup de 57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți pleacă în România pentru a urma un curs intensiv de formare profesională. Acțiunea este organizată la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării și a Ambasadei României la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
Cursurile de limba română se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.
Acesta este primul grup didactic care va beneficia de instruire în cadrul acestui proiect. În cursul verii, alte două grupuri vor merge la cursuri de perfecționare organizate în România, a menționat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Astfel, la mijlocul lunii iulie, alți 50 de profesori vor avea posibilitatea să-și perfecționeze competențele lingvistice în România.
„Este un proiect drag pentru ambasadă, care a pornit în urma vizitei în diverse școli din Rep. Moldova și discuții cu profesori și directori ai acestor școli, cunoscând, astfel nevoia care există de a vă perfecționa în domeniul în care lucrați. Lucrăm de asemenea la un proiect sprijinit de Ministerul Educației de la București, care să se adreseze nu doar profesorilor de limba și literatura română, ci și profesorilor care predau sau doresc să predea alte materii în limba română”, a mai spus ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu.
Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, și-a exprimat speranța că proiectul va deveni unul permanent, iar lista universităților române se va extinde.
„Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice. Inclusiv Programul național pentru studierea limbii române pentru adulți, lansat de Ministerul Educației și Cercetării, a arătat un interes sporit, mai ales printre etnicii găgăuzi și bulgari”, a spus Dan Perciun.
Susținerea și investiția în educație, prin profesorii de limbă și literatură română, demonstrează o înțelegere a importanței culturii și a limbii în formarea generațiilor viitoare, a spus profesoara de limba și literatura română la Liceul Teoretic Tvardița din raionul Taraclia, Sofia Cuneva, beneficiară a proiectului.
„Prin organizarea acestor cursuri ne-ați arătat că apreciați munca noastră și că sunteți alături de noi în efortul de a transmite mai departe dragostea pentru limba română și cultura națională. Doresc să exprim speranța că aceste cursuri vor deveni cu adevărat o tradiție și că vom avea în continuare parte de susținerea necesară pentru a dezvolta un sistem educațional de calitate”, a spus profesoara Sofia Cuneva.
În sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.