Cristian Florea: R. Moldova este ca mierea, te lipești de ea în primul rând pentru oameni

  • 30 Iunie 2015 15:53
Cristian Florea: R. Moldova este ca mierea, te lipești de ea în primul rând pentru oameni

"Nopțile pianistice" continuă la Chișinău. Marți, 30 iunie, la Sala cu Orgă, va avea loc ultimul dintre cele patru concerte din cadrul festivalului.

Admiratorii muzicii clasice de cameră au ocazia să petreacă o seară în compania sunetelor cvintetului alcătuit de muzicieni cunoscuți de pe ambele maluri ale Prutului.

Muzica clasică se află într-un moment de declin, în special din cauza tehnologiilor moderne,  consideră prim-dirijorul Salii cu Orga și violoncelistul Cristian Florea. ”Muzicienii au nevoie de public, care a devenit ceva mai comod, și poate ascultă muzică clasică, dar muzica imprimată. Ne-am obișnuit că să înmagazinăm muzica  o undeva și o reascultăm. Dar nu este același lucru, pentru că muzica este temporală, ea se petrece ca viața, se petrece în momentul acela și gata. Este efemeră, pe undeva”, susține maestrul Cristian Florea.

Violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor, cu dubla cetățenie - română și germană - și cu reședințe în Spania, România și Republica Moldova, Cristian Florea, pendulează între postura de violoncelist concertist, membru în diferite formații camerale. În Republica Moldova este stabilit de mai mulți ani.

”Republica Moldova este ca mierea, te lipești de ea într-un fel, în primul rând pentru oameni, pentru ceea ce sunt ei și sufletul pe care îl au și dulceața aceasta a comportamentului, a relațiilor interumane. Talentul care este aici și la noi la Sala cu Orgă. Probabil că nu aș fi fost aici în Republica Moldova dacă nu ar fi existat această instituție care îmi dă posibilitatea de a face muzică în acest lăcaș demn de acest lucru”, afirmă Cristian Florea.

Ca violoncelist, Cristian Florea a obținut numeroase premii și distincții la concursurile muzicale la care a participat în România, Elveția, Germania, Franța și alte state. Este fondatorul Orchestrei de Cameră Freiburg. În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus și în concertul din cadrul Festivalului internațional George Enescu 2011, urmat de alte invitații pentru evenimente muzicale speciale - Concert la Palatul Cotroceni.

Ascultați un interviu realizat cu dirijorul Orchestrei Naționale de Cameră, Cristian Florea, realizat de Tatiana Stratenco.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău