În R.Moldova se nasc tot mai puțini copii - ce măsuri se iau pentru stoparea declinului demografic?

  • 18 Octombrie 2018 14:19
În R.Moldova se nasc tot mai puțini copii - ce măsuri se iau pentru stoparea declinului demografic?

Rata fertilității este în descreștere în Republica Moldova, arată raportul anual Starea populației lumii privind fertilitatea, prezentat astăzi la Chișinău. Migrația, situația economică și îmbătrânirea populației sunt doar câteva dintre cauzele că în R. Moldova se nasc tot mai puțini copii.

Cea mai scăzută rata a fertilității se înregistrează în Chișinău. În următorii ani, în toată Republica Moldova, numărul nașterilor va continua să scadă, consideră sociologul Olga Găgăuz:

„În Chișinău, pe parcursul a mai mult de zece ani, rata totală de fertilitate se menține la nivelul 0,9 copii per femeie de vârstă fertilă. Rata totală de fertilitate în Republica Moldova este la nivelul mediu specific pentru regiunea europeană. În următorii ani, ar trebui să ne așteptăm la o scădere continuă a numărului de nașteri”.

Totodată, experții atenționează că 65% dintre copiii până la trei ani nu sunt asigurați social. Părinții se confruntă frecvent cu insuficiența de locuri în grădiniță și cu servicii proaste de îngrijire, spune experta Constanța Popescu, de la Expert Grup.

"Circa  65% dintre copiii până la trei ani sunt copii cu părinți neasigurați, care nu au un loc de muncă sau sunt la studii și astfel primesc o îndemnizație foarte mică. De asemenea, rămâne o problemă în creștere insuficiența de locuri în grădiniță(...)În anul 2017, a fost o scădere semnificativă a numărului de nașteri în R. Moldova", menționează Constanța Popescu.

Și în zonele rurale se atestă o rată scăzută a fertilității, locuitorii emigrează și nasc copii în Occident, unde statul le oferă condiții și servicii mai bune. Primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu, afirmă că, deși a creat locuri de muncă în localitate, tinerii aleg să plece în altă țară:

"Chiar dacă în localitate este sistem de alimentare cu apă, iluminare stradală, locuri bune la grădiniță, condiții foarte bune în gimnazii și licee, totuși tinerii doresc să părăsească R. Moldova, din cauza faptului că salariile în mediul rural nu sunt, în viziunea lor, atât de mari. Am reușit să atragem și agenți economici în localitate care au creat locuri de muncă și credeam că va fi o soluție, dar tinerii oricum pleacă".

La nivel mondial, Republica Moldova este printre primele cinci țări care trezesc cele mai mari îngrijorări demografice, recunosc reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ei spun că în ultimii ani au luat mai multe măsuri pentru a spori fertilitatea, referindu-se la prevenirea cancerului de col uterin și la instituirea concediului paternal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău